19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Silifke'den Rusya'ya çilek ve domates ihracatı başladı

Türkiye'nin 300 bin tonluk çilek üretiminde önemli rolü bulunan Mersin'in Silifke İlçesi'nde çilek ve domates hasadı başladı. Örtü altında üretilen çilek ve domateslerin ilk partisi Atayurt Belde Hali'nden Rusya'ya ihraç edildi.

11 Nisan 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Silifke'den Rusya'ya çilek ve domates ihracatı başladı
Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, çilek ve domates ihracatının aynı anda başlamasının sevindirici olduğunu belirterek, hasadı yapılan çilek ve domatesin dış piyasada Rusya'ya ihraç edildiğini, iç piyasada ise Ankara, İstanbul, Erzurum başta olmak üzere, talebe göre, yurdun değişik yerlerine gönderildiğini söyledi.

80 BİN TON ÇİLEĞİN 20 BİN TONU İHRAÇ OLACAK

Silifke'de bu yıl 20 bin dönüm araziden, 80 bin ton çilek hasadı yapılacağını, bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edilmesinin hedeflendiğini anlatan Türer, geçen yıl bir lira ile bir lira 20 kuruş arasında alıcı bulan çileğin bu yıl fiyatının daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Çileğin iç piyasada bir lira 30 kuruşa, ihracat için bir lira 80 kuruşa alıcı bulduğunu belirten Türer, domatesin ise iç piyasaya bir lira 45 kuruş, ihracat için de bir lira 60 kuruşa satıldığını bildirdi. Hasat sezonunun Temmuz sonuna kadar süreceğini belirten Türer, herkesin gönül rahatlığıyla Silifke çileğini yiyebileceğini kaydetti. Türer, "Silifke çileği, tüm dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle, yoğurdu ünlü Silifke, artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar" dedi.

İHRACAT İÇİN 50 BİN TON DOMATES

14 bin 500 dönümlük bir alanda, 175 bin ton domates üretimi yapıldığını, bu üretimin 4 bin dönümlük kısmının örtü altında gerçekleştiğini, üretilen domatesin yaklaşık 50 bin tonunun, başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak, ve Bulgaristan'a ihraç edileceğini anlatan Türer, kalan kısmının ise iç piyasaya sürüleceğini belirtti.