26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

BTK Başkanı Acarer: Site kapama yok

BTK Başkanı Acarer, yeni yasayla site kapamanın önüne geçildiğini belirterek “Özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler engellenecek” dedi.

Yelda Şumnulu/İstabul27 Ocak 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
BTK Başkanı Acarer: Site kapama yok

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, 5651 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklik ile internet ortamında özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların güvence altına alındığını açıkladı. İnternet Geliştirme Kurulu’nun 2011 yılından beri birçok sivil toplum örgütünden aldığı görüşlerden de yararlanıldığının altını çizen Başkan Acarer, düzenleme ile site kapatmanın önüne geçildiği, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlalini içeren içeriğin, URL yani içerik bazında erişiminin engelleneceğini belirtti. Acarer “Yapılan değişiklik ile Erişim Sağlayıcılar Birliği kurularak, vatandaşların içerikle ilgili sorunları 28 saatten daha kısa sürede çözülecek. Özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler ise 4 saat içinde durdurulabilecek” dedi.

Engelleme 28 saat içinde

Yapılan değişiklikler ile kanunun önceki uygulamalarında karşılaşılan bazı sorunların giderilmesinin amaçlandığını kaydeden Acarer “İnternet ortamında yapılan yayın nedeniyle kişilik hakları ihlal edilen kişiler, söz konusu içeriğin çıkarılması için talepte bulunabilecek. Hakaret, yalan haber gibi kişilik haklarının ihlali durumunda vatandaşlar içerik, yer sağlayıcı veya Sulh Ceza Mahkemesi’ne müracaat edebilecek.  Mahkeme 24 saat içinde karar vererek Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne gönderilecek. 4 saat içinde URL bazında engelleme yapılacak. Bu durumda erişimin engellenmesi 28 saati geçmeyecek” dedi.

Jet hızıyla koruma

İstismar görüntüleri, uygunsuz video ve resimler gibi özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi durumlarda ise vatandaşların hakları jet hızıyla korunacak. İnternette yapılan yayın içeriği nedeniyle, özel hayatın gizliliği ihlal edilen kişilerin şahsiyetlerinin zedelenmesinin önüne geçmeyi amaçladıklarını belirten Acarer “Mağdur olduğunu düşünen kişiler, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na içeriğin durdurulması talebinde bulunmasını takiben 4 saat içinde Erişim Sağlayıcılar Birliği gereğini yerine getirecek. Yani özel hayatın gizliliği jet hızıyla korunmuş olacak” dedi. Acarer, 5651 Sayılı Yasa’da yapılan değişiklik ile trafik bilgilerinin de bir süre saklanması zorunluluğunun getirildiğini söyledi. Acarer, hiçbir sağlayıcının içeriğe yönelik bilgileri saklamayacağının altını çizerek, “Saklanacak olanlar içerik bilgisi değildir, sadece trafik bilgisidir” dedi.