19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Son Dakika! S&P'den Türkiye'nin Notunda Sürpriz Değişim!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Türkiye'nin kredi notunu açıkladı. Önceki Kredi notu BB+ olan ülkemizin son durumunu negatif olarak değiştirdiler.

21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Son Dakika! S&P'den Türkiye'nin Notunda Sürpriz Değişim!
 
Beklenilmeyen oldu. Türkiye son günlerde cari acığı kapattı, ekonomi yükseldi, BİSt değeri yükdseldi. Herkes Türkiye'nin kredi notunun artmasını beklerken not düşürüldü. 
 
Önceki durumda BB+ olan Türkiye'nin kredi notu negatif olarak teyit edildi. Nedeninin ise özel sektörde ki dalgalanmaya bağladı.
 
S&P yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu yılki gayri safi yurtiçi hasıla performansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtti. Açıklamada ayrıca "Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık döviz pozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.
 
Kredi derecelendirme kuruluşunun değerlendirmesinde bu yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 5.2'ye gerileyeceği tahmini yer alırken, görünümün negatif olmasına neden olarak da 'Türkiye'nin dış finansmana büyük oranda bağımlılığının 2015'te sürme riski olması gösterildi.
 
S&P en son 23 Mayıs 2014’te notu ve görünümü teyit ederek “Türkiye’nin siyasi ikliminin daha az tahmin edilebilir hale geldiğini ve bu durumun dış şoklara dayanıklılığını ve uzun vadede büyümesini olumsuz etkileyebileceğini” belirtmişti.(Borsa Gündem)