25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Söylentiye inanmayın görev başındayız

Merkez Bankası’nın dün yapılan olağan genel kurulu istifa söylentilerini boşa çıkardı. Erdem Başçı toplantı sonunda “Her söylentiye inanmayın” dedi.

Star Ankara18 Nisan 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Söylentiye inanmayın görev başındayız

Merkez Bankası’nın olağan genel kurulu dün yapıldı. Genel kurul, hafta başından beri piyasalarda dillendirilen istifa söylentilerini boşa çıkardı. Piyasaların resmi bir açıklama beklediği genel kurulun sonunda soruları yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, istifa dedikodularına “Her söylentiye inanmayın” yanıtını verdi. Başçı “Yapılan resmi açıklamalar hariç söylentilere itibar etmeyin, inanmayın. Her söylenti için de yalanlama beklemeyin çünkü onunla başa çıkamayız. Her söylentiye cevap vermek de doğru değil, dolayısıyla görevimizin başındayız” dedi. Bazı haber sitelerinde dün gün boyu Başçı’nın istifaya zorlandığı’ ve iki başkan yardımcısının ‘paralelci’ olduğu gerekçesiyle görevden alınacakları söylentisi yayıldı. Bu arada Erdem Başçı, genel kuruldaki konuşmasında ise bu yıl enflasyonun yüzde 5’in üzerinde gerçekleşebileceğini belirterek, “Cari işlemler dengesi, gelişmelere bağlı olarak, belki 5 ile 6 arasında olabilir. Büyüme de yüzde 4’ün hafif altında görünüyor” dedi. Başçı, enflasyonda tepe noktanın mayıs ayında gözleneceğinin tahmin edildiğini de belirtti.

Yeni Şafak yazarı Merkez’de

Dünkü genel kurulda görev süreleri 30 Nisan’da sona erecek Vehbi Çıtak ve Lokman Gündüz yeniden Merkez Bankası’nın Banka Meclisi üyeliğine seçildiler. Çıtak ve Gündüz, 1 Mayıs 2014’ten itibaren üç yıl süreyle görev yapacaklar. Genel kurulda Denetim Kurulu üyeliğine ise görev süresi dolan Hasan Türedi’nin yerine 1 Mayıs 2014’ten itibaren iki yıllığına Mehmet Ziya Gökalp seçildi. Merkez Bankası’nın denetim kuruluna Hazine tarafından aday gösterilerek seçilen Gökalp, Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

Vatandaşı ikna etmek lazım

Başçı, fiyat istikrarı konusunda vatandaşın ve uluslararası kamuoyunun ikna edilmesi gerektiğini ve bunun için mevcut iletişim ve politika araçlarının kullanması gerektiğini vurguladı.

‘İstifa yok’ açıklaması TL’ye yaradı

Başçı’nın istifa edeceği yönündeki iddiaları yalanlamasının hemen ardından dolar 2.1335 TL’den 2.1225’e kadar geriledi. Borsa ise yüzde 1.6 prim yaptı.