2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Süveyş’ten geçen gemilerin vergisini biz ödeyeceğiz

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye yönünden Ro-Ro ve tır seferlerinin Mısır güzergahına kaydırıldı, ancak Mısır’ın da karışmasıyla yeni bir sorun ortaya çıktı.

Ahmet Fatih Erturan/Diyarbakır27 Temmuz 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Süveyş’ten geçen gemilerin vergisini biz ödeyeceğiz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım “Seferleri Süveyş Kanalı’na kaydırdık. Bunun ücretini de teşvik olarak biz karşılayacağız” dedi. Yıldırım, Diyarbakır havalimanı temel atma töreni için gittiği Diyarbakır’da gazetecilerle sohbet etti. Yıldırım, Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye yönünden Ro-Ro ve tır seferlerinin Mısır’a kaydırıldığı hatırlatılarak, “Mısır’da bir iç karışıklık var. Bu seferlerle ilgili ne yapılacak?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Suriye’deki karışıklık üzerine biliyorsunuz İskenderun üzerinden Mısır’a, Suudi Arabistan’a ve Ürdün’e sevkiyat yapıyorduk. Mısır da karışınca şu anda karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Şu anki düşüncemiz İskenderiye’den Mısır’a indirip karadan göndermekti. Şimdi gemiyi Süveyş’ten geçireceğiz. Ama Süveyş geçiş ücreti gemi başına 150 bin dolarla 200 bin dolar arasında. Bunu da teşvik olarak biz karşılayacağız.”

Gözden çıkarılamayız

Yıldırım, ABD’de parasal genişlemenin durması ve faizlerdeki yükselmenin Türkiye’de özel sektör eliyle yapılan büyük projelerde girişimciyi kredi bulmakta zorlayacağı eleştirilerine katılmadı. Yıldırım “Türkiye vazgeçilecek bir ülke değil. Yani sokak olaylarıyla kimse Türkiye’ye diz çöktüremez. Türkiye yatırımcılar için gözden çıkarılabilecek bir ülke değil” dedi.