19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Tek alışveriş iki fiş

Gıdadaki taksit yasağının farklı yöntemlerle delinmesi üzerine BDDK harekete geçti. Yapılacak düzenleme ile gıda ve yakıt gibi toplu alımlar elektronik sistemle kontrol edilip gıda için ikinci bir fiş kesilecek.

Ercan Baysal/Ankara23 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Tek alışveriş iki fiş

Gıda ve akaryakıta taksit yasağı olmasına rağmen bazı marketlerin farklı yöntemler kullanarak taksit yapması üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni yol haritasını belirledi. Buna göre gıda ve akaryakıtın yanı sıra taksit sınırı getirilen ürünlere yönelik toplu alımlar elektronik sistemle kontrol edilecek. Buna göre alışveriş sonrasında gıda için ayrı fiş verilmesi ya da bu ürün için ayrı bir kod geliştirilmesi formülü üzerinde duruluyor. Bu sayede market alışverişi sonrasında gönderilen ‘alışverişinizi taksitlendirelim’ şeklindeki mesajların içerisinde gıda alımlarından kaynaklanan tutar yer almayacak.

Kod da geliştirilebilir

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) ile birlikte çalışma yürütüleceğini açıklayan BDDK’ya yakın kaynaklar, “Şu an itibariyle verilmiş bir kararımız yok. Ancak bankalarla bu kapsamdaki görüşmelerimiz sürüyor. Ona göre bir yol haritası çizilecek. Ya kod geliştirilecek ya da gıda gibi ürünler için ayrı fiş kesilecek. Taksit sınırlamasına ilişkin düzenlemenin delinmesini istemiyoruz” dedi.

Kredi kartlarına taksit sınırlaması getiren ve bankacılık sektörünün tepkisini çeken düzenlemenin yılbaşından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Normalde 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılacak görüşmelerin ardından birkaç hafta daha uzayabileceği de belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre bankacılık sektörünün kredi kartına yönelik taksit sınırına yönelik çok fazla sayıda talebi de oldu. Bu taleplerin bir bölümünün BDDK tarafından da makul bulunduğuna dikkat çekiliyor. Bankaların bazı taleplerinin ise olumlu değerlendirilmediği öğrenildi.

SENEDE KARŞI ÖNLEM

BKM aracılığı ile POS üzerinden taksit sınırlamasının da takip edileceğini aktaran BDDK kaynakları, ödemesiz süre olsa bile taksitin 9 ay ile sınırlı olduğunu ve uygulamayı ihlal edenlere yönelik yeni bir kontrol sistemi üzerinde daha durduklarını kaydediyor. Kredi kartına taksit sınırlamasının tüketici kredisi ya da senede kayma sonucunu ortaya çıkarması halinde Üst Kurul buna yönelik de tedbir alacak. Ekonomi yönetiminin hedefi, kredi kartları başta olmak üzere bireysel harcamaları kısarak tasarrufları artırmak. Tasarruf artışı ile yıllık 60 milyar doların üzerine çıkan cari açık miktarının azaltılması planlanıyor.