25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

TK, soğuk taşımacılıkta Doğuş’la bölgeye açılacak

Türkiye’de Doğuş Otomotiv’le pazar liderliğine oturan dünyanın önde gelen soğutucu üniteleri üreticisi Thermo King’in Başkan Yardımcısı Gibson, komşu ülkelerde yine Doğuş’la işbirliği yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Yener Yalçın25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
TK, soğuk taşımacılıkta Doğuş’la bölgeye açılacak
(Soldan) Doğuş Otomotiv Thermo King Genel Müdürü İlhami Eksin, Thermo King Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Rainer Muhlschlegel, Doğuş Otomotiv Thermo King Marka Müdürü Suna Türk, Thermo King Avrupa, Ortadoğu, Rusya ve Afrika Bölge Başkan Yardımcısı Dwight Gibson, Galway’deki fabrikayı gazetecilere tanıttı.
Türkiye, bölgesinde en büyük yaş meyve ve sebze üreticisi olmasına karşın yılda 10 milyon tondan fazla kayıp yaşanıyor. Bu kaybın önününe geçilmesinde en etkin yol ise soğuk zincir taşımacılığının gelişmesi olarak gösteriliyor. Hem iç pazardaki bu potansiyeli hem de Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle yönünü Türkiye’ye çevirmesini, küresel pazarda donmuş ürünlere artan talep ve ilaç sanayindeki gelişmeleri değerlendiren dünyanın önde gelen soğutucu üniteleri üreticisi Thermo King’in (TK) Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Dwight Gibson, Türkiye’de çalıştıkları Doğuş Otomotiv’in sorumluluk alanını geliştirmeyi planladıklarını açıkladı. Gibson, Doğuş Otomotiv’le Türkiye dışında işbirliği yapacağı ülkeyi açıklamadı ancak komşu ülke sinyalini verdi. Bunun da Kuzey Irak olma ihtimali yüksek.
 
Üretime yeşil ışık yaktı
 
Soğuk zincir taşımacılığının en önemli ekipmanları arasında yer alan soğutucu üniteleri üreticisi Thermo King’in, İrlanda’nın Galway kentinde bulunan fabrikasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dwight Gibson, Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle çok önemli pazarlarından bir tanesi olduğunu belirtti. 2008 yılından bu yana Doğuş Otomotiv ile birlikteliklerinin pazar liderliğini getirdiğine vurgu yapan Gibson “Doğuş Otomotiv’in sorumluluk alanını geliştirmek gelecek planlarımız arasında yer alıyor. Yakın bir zamanda bu projeyi açıklayabiliriz. Thermo King olarak aynı kalitede ürünler olacaksa ve Türkiye’deki büyümemiz devam ederse burada bir yatırıma neden olmasın diyorum” dedi.
 
Sağlıksız taşıma nedeniyle ekonomik kayıp büyük
 
Doğuş Otomotiv Thermo King Genel Müdürü İlhami Eksin ise soğutucu ünitelerinin soğuk zincir taşımacılığının görünmez kahramanı olduğunu belirterek “Türkiye, bölgesinde en büyük yaş sebze ve meyve üreticilerinden bir tanesi. Ancak ne yazık ki TÜİK verilerine göre ortalama 45 milyon tona ulaşan toplam üretimin yaklaşık yüzde 30-40’ı yani 10 milyon tondan fazlası sağlıksız taşınma koşulları nedeniyle kaybolmaktadır. Bunun maddi değeri ise çok büyük rakamlara ulaşmaktadır. Ünitelerimiz ile hem ihracatta hem de yurt içi gıda taşımacılığında ürün kayıplarının en aza inmesini sağlayarak, ekonomimize de katma değer kazandırmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Soğutucu üniteleri pazarını da değerlendiren Eksin “Yüzde 80’e varan pazar payımız ile lider durumdayız. Şu an için tek rakibimiz markamızın ikinci el üniteleri diyebiliriz. 2014 yılını da yine pazar lideri olarak tamamlamak istiyoruz. Güneydoğu sınırımızda yaşanan gelişmeler, bu bölgeye yaptığımız satışları etkilese de lojistik firmalarımız Rusya, Avrupa gibi alternatif pazarlara yönelerek istikrarın devamını sağladı. Ülkemizden Afganistan’a donmuş gıda taşımacılığı yapan firmalarımız mevcut ve bu firmaların soğutucu ünite ihtiyaçlarını da karşılıyoruz” dedi.