25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Torba’daki 100 liralık borç 6 taksitte 105 lira olacak

Torba Yasa’daki vergi kolaylıklarını ve başvuru sürecini anlatan Maliye Bakanı Şimşek, taksitlendirmede katsayı uygulanacağını söyledi. Şimşek “6 taksit 12 aylık vade için 100 lira yerine 105 lira olacak” dedi.

17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Torba’daki 100 liralık borç 6 taksitte 105 lira olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Torba Yasa’nın Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiren maddelerine ilişkin bilgilendirme toplantısı yaparak vatandaşları getirilen kolaylıklardan yararlanmaya davet etti. “Bundan sonra bu anlamda bir af olmayacak” diyen Şimşek, yapılandırılan alacaklarda taksit imkanı getirildiğini söyledi. Şimşek, taksitlendirmede katsayı uygulamasına gittiklerini belirterek “6 taksit 12 aylık vade için 100 lira yerine 105 lira, 9 taksit 18 ay vade için 100 lira yerine 107 lira, 12 taksit 24 ay vade için 100 lira yerine 110 lira, 18 taksit 36 ay vade için 100 lira yerine 115 lira alacağız” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek yapılandırmadan ne kadar gelir beklendiğine ilişkin bir soru üzerine “Alacaklarımızın toplamı şu anda 67 milyar lira üzerinde. Faizlerle birlikte toplam alacaklarımızın miktarı 200 milyar TL üzerinde seyrediyor. 2011’deki yapılandırma düzeyinde yüksek bir oran beklemiyorum” diye konuştu. Kanunun, sadece kesinleşmiş alacakları kapsadığını vurgulayan Şimşek, şu aşamada davalık olan, incelemesi devam eden hususlarda bir kolaylık getirilmediğine dikkati çekti. Şimşek, vergi dairesine ödenecek taksitlerin kredi kartıyla da ödenebilmesinin önünü açtıklarını da kaydetti.

SON BAŞVURU TARİHİ 1 ARALIK

Vergi borçlarıyla ilgili vergi dairelerine başvurulmalı. Vergi dairelerine başvuracaklar için son tarih 1 Aralık. Sağlık sigortası primleri için son başvuru tarihi Nisan 2015 olacak. Diğer primlerden borçlu olanlar için 3 aylık başvuru süresi tanındı. Yapılandırma için başvurular internet üzerinden yapılabilecek. Vergi ve prim alacakları için 36 aya kadar taksit olacak. Taksitler 2 ayda bir ödenecek.

ARAÇ MUAYENESİ İÇİN KOLAYLIK

Araç muayenesini yaptırmayan birçok vatandaş var. Borçları 31 Aralık 2014’e kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla aylık yüzde 5 yerine aylık yüzde 1 şeklinde güncellenecek. Bundan sonra bu alandaki denetimleri güçlendireceğiz. Yasa ile araçlarla ilgili birçok sorunu çözmüş oluyoruz. Ayrıca yıl sonuna kadar hurdaya ayrılan araçlar için de MTV kolaylığı sağlanacak.

ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK BORCUNA 5 YIL VADE

Çiftçilerin elektrik ve su borçları için ilave bir imkan tanındı. Bu konuda yılda bir taksit olmak üzere 5 yıllık bir vade imkanı getirdik. Belediyeler, 6 yılda 36 ay taksitle, spor kulüpleri de 7 yılda 42 taksitle borçlarını ödeyebilecek. Prensip olarak alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz. Yapılandırmada hesaplama için piyasa faizi yerine yurt içi ÜFE kullanılacak.

120 LİRANIN ALTI BORÇ SİLİNDİ

Sigara kullanımıyla igili cezaları istisna olarak tuttuk. 120 TL altındaki trafik cezaları dahil idari para cezaları ile 12 lira ve altında kalan köprü ve otoyol kaçak geçiş ücretlerinin tahsilinden vazgeçiyoruz. Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın 2007 öncesi 50 lira, Gümrük İdaresi’nin 2013 öncesi 50 lira, SGK’nın 2013 öncesi 100 lirayı aşmayan alacaklarından da vazgeçildi.

MÜKELLEFE KASA AFFI GETİRİLDİ

Af niteliğinde olan bir tek husus var. Bilanço esasına tabi kurumlar vergisi mükellefleri 31 Aralık 2013 tarihi itibari ile işletmede olmayan kasa mevcutlarını ve ortaklardan alacak ve ortaklara borç hesapları arasındaki net alacak tutarını düzeltebilecek. Aslında bu para kasada yok. Şimdi bu normalde yüzde 15’lik bir vergiye dahildir. Bir kasa affı getiriliyor. Yüzde  3 beyan edilen tutarlar üzerinden hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içerisinde ödenecek. Böylece bu konuda kapanmış olacak.

KAYIT DIŞI EYLEM PLANI YENİLENİYOR

Kayıt dışılıkta mücadele anlamında mesafe kat ettik. Yüzde 32-33’lerden yüzde 26-26.5’lara kadar indik. Şimdi kayıt dışı eylem planını yeniliyoruz. Çok somut tedbirler olacak, eylemler olacak. Yıl sonundan önce inşallah sayın Başbakan’ımızın başkanlığında fırsatımız olur bunu kamuoyuyla paylaşırız.

O konuyla ilgili bir tereddüt olmaz.