25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Turizm sektöründe 1.5 milyon çalışanın maaşına taban geliyor

Turizm sektörünü takibe alan SGK, aşçı, komi veya kat görevlileri gibi her meslek için taban ücret belirleyecek. Böylece ‘çifte bordro’ dönemi bitirilerek, ücretlerin gerçek değerden gösterilmesi sağlanacak.

Hüseyin Özay1 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Turizm sektöründe 1.5 milyon çalışanın maaşına taban geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, ‘asgari ücretli futbolcuların’ ardından, turizm sektörünü mercek altına aldı. Kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında turizm sektöründeki maaşları inceleyen SGK, 5 yıldızlı otellerde çalışan ve aylık geliri 20 bin dolara kadar çıkan aşçıların ücretlerinin, komi ücreti seviyesinde beyan edildiğini tespit etti. Beş yıldızlı otellerde görev yapan bir çok aşçı ve otel görevlisinin ücretinin asgari ücret seviyesinden bildirildiği belirlendi. Bunun üzerine turizm sektörü de meslek kodu çalışmasına eklendi.

Taban ücret kriteri getirilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yürüttüğü meslek kodu çalışması kapsamında turizm sektöründe taban uygulaması getirilecek. Buna göre, sektördeki her meslek için bir taban ücret belirlenecek. Bu ücretlerin altında gelir bildiriminde bulunulamayacak. Söz konusu uygulamadan, turizm sektöründe çalışan yaklaşık 1.5 milyon kişi yararlanacak. Ve ücretlerinin gerçek değerden gösterilmesi sağlanacak. Bu da çalışanların daha yüksek düzeyde emekli maaşı almalarının önünü açacak. SGK’nın yaptığı çalışmanın tamamlanmasının ardından sektör temsilcileri ile toplantılar yapılacak.

Ardından sektör temsilcilerinden beyanları düzeltmeleri istenecek. Beyanları düzeltmeyen ve çifte bordro uygulamasına devam eden şirketler ise ağır para cezaları ile karşı karşıya kalacak.