27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Türk gıda şirketleri kuraklığa rağmen Paris’e çıkarma yaptı

Dünyada yaşanan kuraklığa bağlı olarak sektörde sıkıntı yaşanmasına rağmen Türk gıda şirketleri Paris’teki gıda fuarına 265 firmayla çıkarma yaptı. İTO’nun öncülüğünde fuara katılan firmalar ilgiden oldukça memnun.

Ercan Baysal21 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türk gıda şirketleri kuraklığa rağmen Paris’e çıkarma yaptı

Türk şirketleri gıda sektöründe çıtayı yükseltti. Yaşanan kuraklığa rağmen toplam 275 Türk firması Fransa’da düzenlenen dünyanın en önemli fuarlarından SIAL 2014’e çıkarma yaptı. Kapılarını önceki gün açan fuara katılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, toplam katılımın 265’i bulduğunu belirterek Türkiye’den bugüne kadarki en yüksek sayıda firma katılımının olduğunu söyledi. Çağlar, “Türkiye milli katılımını ilk kez 1986 yılında 82.5 metrekarelik alanda 10 firma ile gerçekleştirmiştik” dedi. Fuarda Brezilya’dan Avustralya’ya kadar alım heyetlerinin bulunduğunu kaydeden Çağlar, ihracat yapılmayan yerlerin potansiyelinin de burada oluştuğunu  kaydetti. Çağlar, iklimsel etki nedeniyle rekoltede iniş ve çıkışlar yaşandığını belirterek Güneydoğu Anadolu Projesi’nin yeni fazlarının devreye girmesiyle birlikte tarımsal hasılanın katlanacağını kaydetti. Avrupa Birliği ülkeleri ile tarife dışı sorunlar olduğunu belirten Çağlar, Tarım Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın girişimleri bulunduğunu kaydetti. Çağlar, “AB normlarına gıda ürünlerini uydurmamız gerekiyor. Tarife dışı engeller olabiliyor.

Rusya ile sıkı temas

Bakanlık, Odalar Birliği topyekun hareketle bunları aşıyoruz. Rusya pazarı AB ambargosu sebebiyle kuvvetli bir şekilde önümüze geldi. Ruslar’la sıkı görüşmelere başladık. O pazarlarda daha fazla yer alabilirsek o pazarı kaybetmeyiz” değerlendirmesinde bulundu. Çağlar ihracatta kilogram satış fiyatlarının artırılması gerektiğine dikkat  çekti. Çağlar, fuara makine sektöründen de Türk firmaların katıldığına dikkat çekti.İTO Başkanı Çağlar, Türkiye 2012 yılı itibariyle dünya üretiminde lider olduğu ürünler listesinin birinci sırasında fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayvanın yer aldığı belirterek “İkinci sırada vişne, kestane, kavun, karpuz, salatalık yer     alıyor. Üçüncü sırada ise nohut, antepfıstığı, biber, elma var. Dördüncü sırada da ceviz, zeytin, domates taze fasulye, ıspanak, mercimek,  haşhaş tohumu görüyoruz” dedi.

FUARA KATILAN ŞİRKETLERDEN HABERLER

Dünyaya hap formatında gıda satacak: Konya’da yağ üretimi yapan Zade, doğal besin desteği ürünleri pazarına adım attı. Çörek otu, ceviz, rüşeym, aspir ve incir çekirdeği gibi ürünlerin yağını çıkarıp hap formatında eczanelerde satışa sunan firma dünya pazarlarına açıldı. Zade yeni ürünleri için Konya’da 30 milyon Euro’luk tesis yatırımı yaptı.

AVRUPA’DA 7 BİN MARKETE ÜRÜN VERİYOR

Çorumlu Baktat, Avrupa’da söz sahibi Türk firmalarından. Türkiye’de Çorum, Manisa ve Bursa’daki fabrikada baharattan kuruyemişe, bakliyattan unlu mamullere birçok kalemde üretim yapan marka 55 ülkeye ihracat yapıyor. Baktat ürünleri Almanya, Fransa ve Belçika’da toplam 7 bin markette satılıyor.

HAMİDİYE DÜNYAYA HELAL SU İÇİRECEK

İlk helal sertifikalı su unvanına sahip olan Hamidiye, bu sertifikayla Ortadoğu başta olmak üzere Müslüman ülkelere su satışını artırmayı planlıyor. Şu anda 42 ülkeye su satan Hamidiye, helal sertifika aldıktan sonra Malezya pazarına da açıldı. Bu sertifikayla bu yıl 9.5 milyon dolar ihracat hedefliyor.