26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türk okullarına vakıf formülü

Hükümet Sözcüsü Arınç, Bakanlar Kurulu ardından yurt dışındaki okullarla ilgili “Türkiye aleyhine çalışma var mı yok mu? Paralel yapının etkisi nedir? Bilgiler toplandı, bunların ıslahı üzerine karar alındı. Şirket ve dernek okulları devralınacak, faaliyetler vakıf eliyle yürütülecek” dedi.

27 Ocak 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türk okullarına vakıf formülü

Bakanlar Kurulu Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplandı. 7 saat süren toplantıda, yurt dışındaki Türk okullarının dönüştürülmesi çalışmaları değerlendirildi. Toplantı devam ederken basına bilgi veren Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, önümüzdeki Bakanlar Kurulu’nda konuyu olgunlaştıracaklarını söyledi. Arınç, paralel yapının bu okullardaki etkisinin de değerlendirildiğini belirterek “Türkiye aleyhinde çalışmalar yapıyor mu, bu konulardaki bilgiler nedir?’ Bunlar da bir potada toplandı ve bunun da ıslah edilmesi üzerinde karara varıldı” dedi.

Türk okullarına üçlü formül

“Bizim oradaki okulları kapatmamız diye bir görevimiz yok, bir yetkimiz de yok” diyen Arınç, “Bir ticari şirket olarak bu işler yönetiliyorsa bunu bizim ancak devir, satın almak veya başka ortakla ilişkilendirmek şeklinde tavsiyelerimiz olabilir. Hukuk neyi gerektiriyorsa bu okulların faaliyetlerinin Türkiye tarafından veya başka işverenler tarafından devralınması halinde yeni bir eğitim sistemi yoluna girebilir” ifadesini kullandı.

Arınç’ın verdiği bilgiye göre bu okullarla ilgili şu yol izlenecek:

- Mevcut okulların hem fiziki hem de eğitici imkanları güçlendirilecek.

- Yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının farklı biçimlerde kurdukları okulların devralınarak faaliyetlerine devamı sağlanacak. 

- Yeni okullar açılacak. Bu da, hükümet çalışması şeklinde değil, bir vakıf kurularak yapılacak.

Arınç, Diyarbakır’ın da aralarında olduğu bazı belediyelerin DEDAŞ’a olan borçları ve bu nedenle yaşanan gerginliğe ilişkin ise şunları söyledi:

Elektrik borcuna yapılandırma

Hizmeti tüketen kurumların bunun bedelini ödememek gibi anlaşılmaz ısrarları var. Bölgede 6 ilin belediyelerine ait hizmet binaları, içme suyu, atık su arıtma ve ticari aboneliklerine ait 255 milyon TL borcu bulunuyor. Diyarbakır’ın 87, Şanlıurfa’nın 76, Mardin’in 42,  Şırnak’ın 25.7, Batman’ın 22, Siirt’in 1 milyon TL’nin üzerinde borcu var. İyi niyetle ödeme yapmak isteyen herkese yardımcı olunacak. Borç yapılandırması yapılacak. Ancak hiçbir şey ödemem denirse bu kesinlikle doğru değil, yasalar da bunu kabul etmiyor. Ben konunun uzlaşmayla sonuçlanacağını umuyorum.”

Yunanistan laik değilmiş

Arınç, Yunanistan’daki seçim ve yeni başbakan Aleksis Çipras’ın yemin törenine de değindi. Sözlerine “Bu vesileyle laiklere de seslenmek istiyorum” diye başlayan Arınç, “Ben de yeni farkına vardım. Yunanistan aslında laik olmayan ülkeymiş. Ateist olduğunu söyleyen başbakan papaz önünde yemin etmedi. Demokrasi açısından bunu olumlu görüyorum. Sorun olacağı söyleniyordu. Türkiye olarak bizi ilgilendiren yeni hükümetle iyi ilişkilerdir” diye konuştu. Arınç, güçlü bir hükümet kurulmasını diledi.

- KOBANİ MESAJI 

Terör örgütü DEAŞ’ın Kobani’den tamamen çıkarıldığına yönelik haberlerle ilgili Arınç şunları söyledi: Bunda Türkiye’nin payını unutmasınlar. Biji Obama diye bağıracaklarına Türkiye’nin o insanlara karşı nasıl destek olduğunu umarın hatırlayan çıkar. Biz terör örgütlerinin yenilmesini sevinçle karşılarız.

- YENİ BEDELLİ YOK

Bedelli askerlik uygulamasından 1 Ocak 1988’den sonra doğanların yararlanamamasıyla ilgili taleplerle ilgili Arınç, “125 bin genç başvurdu. Süre 15 gün sonra bitecek. 1 Ocak’tan sonra doğanlara sabır veya imkanları ne zaman el verirse askere koşa koşa gitmelerini tavsiye ediyorum”  dedi.