19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Turkcell’de antropolog da çalışacak 17.00’de çay-simit ikram edilecek

Perakendede yeni bir atılım başlatan Turkcell, bundan böyle yöresel farklılıkları ölçmek için antropolog da istihdam etmeye hazırlanıyor. Ayrıca tüm mağazalarda merkezi müzik yayını ve çay-simit ikramı da geliyor.

Yelda Şumnulu/Londra24 Eylül 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Turkcell’de antropolog da çalışacak 17.00’de çay-simit ikram edilecek

5 duyuya hitap edecek mağazalarıyla perakende kanalında yeni bir atılıma başlayan Turkcell, yöresel farklılıkları ölçmek ve insan davranışlarını izlemek için bünyesinde antropolog da bulunduracak. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Acar “Turkcell iletişim ve teknolojide olduğu gibi perakendecilik konusunda da liderliğine yakışır işlere imza atıyor. Dünyada operatörlerin ve teknoloji şirketlerinin mağazacılık anlayışı hızla değişiyor. Trendleri takip ederek, iletişim teknolojilerinde uzman mağazalar yaratmak, müşterilerimize iletişim teknolojisi ile ilgili en iyi müşteri deneyimini keyifli bir alışveriş ortamında yaşatmak ve onlara daha iyi hizmet verebilmek için durmaksızın çalışıyoruz. Müşterilerimize göre farklılaşan ihtiyaçlara birebir çözümler üreterek, verdiğimiz hizmeti kişiselleştirme yönünde öncü uygulamalar yaratıyoruz. 2000 yılından bu yana mağazalarımızda değişiklik yapmaya başladık. Artık mağazalarımız 5 duyuya hitap eder duruma gelecek” dedi.

Yöresel farklılıkları ölçeceğiz

Bin 200 Turkcell İletişim Merkezi (TİM), 18 bin satış noktasıyla sektörde Avrupa’nın en yaygın teşkilatına sahip olduklarını belirten Acar, şunları söyledi: “Son dönemde mağazalaşma çalışmalarımız sırasında antropologlardan yardım aldık. TİM müşterisi 100 kişinin evine gittik. TİM’e gitmeden önce, gittiğinde ve TİM’den çıktığında neler hissettiğini sorduk. Ayrıca dijital gözlükler takarak, mağazada ilk nereye baktığını ölçtük. Bu çalışmayı antropologlar birlikte yaptık. Şimdi bunu kalıcı hale getirmek istiyoruz ve yöresel farklılıkları ölçmek için bünyemizde antropolog arkadaşlarımıza da iş vermek istiyoruz.”

Ortak müzik yayını yapılacak

Duyulara hitap eden mağazacılık anlayışıyla 5 yıldır bütün TİM’lerin ferahlık ve enerji veren aynı kokuyu kullandığını belirten Acar “Bu yıl sonu en geç 2013’ün başında tüm mağazalarımızda merkezi müzik yayını yapılacak. Bunun için telif görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca saat 17.00-17.20 arası mağazalarımızda simit-çay ikramı olacak. Şu anda kahve makinesi var ama bizim kültürümüzde ikram çok önemlidir. Bazı yörelerde de özellikle Karadeniz’de kahve makinesi pek makbul olmuyor” dedi. Acar, şu anda mağazalara ayda 20.5 milyon müşteri girdiğini ve 2012’nin toplamında 55 milyona yakın işlem yapılmış olacağını söyledi. TİM’lerin adet bazında satışlarda yüzde 26.8’le pazar lideri olduğunu da belirten Acar ayrıca, Türkiye’de telekom sektörünün ilk çevrim içi bireysel  alışveriş sitesi turkcellmağaza.com’u kullanıcıların hizmetine sunduklarını söyledi.

Dünya devleri ile finale kaldı

Turkcell,  Londra’da düzenlenen ‘Dünya Perakende Kongresi’nde yer alan ödül organizasyonunda Ikea, Marks&Spencer, Tesco, McDonald’s, Burberry gibi küresel devlerle aynı kulvardaydı. 20 Eylül gecesi düzenlenen Dünya Perakende Ödülleri’nde ‘Yılın En Sorumlu Perakendecisi’ kategorisinde 6 finalistten biri olma başarısını gösteren Turkcell’in işitme engelli müşterilerine mağazalarında işaret diliyle hizmet sunmak için geliştirdiği ‘Turkcell’in Parmakları Konuşuyor’ projesi büyük ilgi gördü. Acar “Turkcell’i finale taşıyan ve küresel perakende devleriyle aynı kulvarda buluşturan ‘Turkcell’in Parmakları Konuşuyor’ projesi müşteri odaklı mağazacılık anlayışımızın en güzel örneklerinden biri. Uluslararası arenada kabul görmesi bizi daha da güzel işler başarmak için motive ediyor” dedi. Bu arada Turkcell’in aday gösterildiği kategoride birinciliği Marks&Spencer ve Woolworths paylaştı.

Mağazalarda parmaklar konuştu

Turkcell, İletişim Merkezleri’ne gelen işitme engelli müşterilerin bir uzman tarafından yönlendirilme ve bilgilendirilme taleplerinden yola çıkarak, ‘Turkcell’in Parmakları Konuşuyor’ projesini hayata geçirdi. Projenin başlama hikayesi ise oldukça ilginç. Verilen bilgiye göre projenin başlamasına Turkcell çalışanı Burcu Sütlüoğlu neden oldu. Kayınvalidesi ve kayınpederi işitme engelli olan Burcu Sütlüoğlu onlarla anlaşabilmek için işaret dili öğreniyor.

Sonrasında ise mağazaya gelen işitme engellilerle konuşmaya başlıyor. Burcu’nun ünü yayılıyor ve ondan sonra Türkiye İşitme Engelliler Derneği ile birlikte ilk olarak 3 Turkcell mağazasında işaret dili ile hizmet başlıyor. Sonrasında Türkiye’nin dört bir yanından 225 çalışan bu konuda eğitiliyor ve 121 TİM’lerde de parmaklar konuşmaya başlıyor. Projenin tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması planlanıyor.