7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Türkiye uzay yarışında 'Ben de varım' dedi

Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün Genel Sekreterliği artık Türkiye’ye emanet. Türkiye’nin ‘Uzay yarışında ben de varım’ dediğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, genel sekreterlik yarışında katılımcı tüm ülkelerin desteğinin alındığını bildirdi.

3 Kasım 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye uzay yarışında 'Ben de varım' dedi

Türkiye uzay teknolojileri alanında önemli bir başarıya daha imza attı. Çin, Bangladeş, İran, Moğolistan, Pakistan, Tayland ve Peru’nun üyesi olduğu Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün Genel Sekreterliği artık Türkiye’ye emanet.

Türkiye’nin bu başarıyı elde etmesinde 2011 yılında Rasat, 2012 yılında Göktürk 2 uydusunu kendi imkanları ile üreterek yörüngeye oturtması etkili oldu. Türkiye’nin ‘Uzay yarışında ben de varım’ dediğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, genel sekreterlik yarışında katılımcı tüm ülkelerin desteğinin alındığını bildirdi. Ergün “Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde hem haberleşme uydularını yapmayı, hem bunları fırlatmayı, hem de kendi füze savunma sistemleri konusunda kendine özgü teknolojileri geliştirmeyi başarabilecek durumdadır” dedi. Ergün’ün verdiği bilgiye göre, Genel Sekreterlik görevini Türkiye adına TÜBİTAK BİLGEM Program Yönetimi Ofisi Direktörü Celal Ünver yürütecek. Ünver, Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün 5 yıl süre ile genel sekreterliğini yürütecek. Bakan Ergün, kısa adı APSCO olan Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütünün birinci olağanüstü toplantısının 30 Ekim’de Çin’in Başkenti Pekin’de gerçekleştirildiğini hatırlatarak, toplantıya APSCO üyesi sekiz ülke temsilcilerinin katıldığını bildirdi. Genel Kurul’da gizli olarak yapılan oylamada Türkiye’nin adayı olan Celal Ünver 691 puan ile diğer adaylara fark atarak birinci oldu. Genel Sekreter örgütte CEO olarak en üst düzey yönetici.