27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Türkiye’nin ilk yerli akıllı cep telefonu Turkcell’den

Turkcell, ilk yerli akıllı cep telefonunu üretmeye hazırlanıyor. Qualcomm ile anlaşan Turkcell, yazılımı ile tasarımı Turkcell Teknoloji’ye ait olan ve şimdilik Gebze adı verilen telefonu bu yıl piyasa sunacak.

Yelda Şumnulu27 Şubat 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’nin ilk yerli akıllı cep telefonu Turkcell’den

TURKCELL, kendi markasını taşıyan T serisi akıllı telefonlarla yakaladığı başarının ardından tasarımı ve yazılımı Turkcell Teknoloji tarafından yapılan yerli cep telefonu üretimi için düğmeye bastı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv yerli cep telefonu müjdesini Barselona’daki Dünya Mobil Kongresi’nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ile Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori’nin katıldığı toplantıyla verdi.

Designed by Turkcell Teknoloji Gebze

‘Gebze’ kod adlı yerli akıllı telefon ile her 1 milyon adetlik satışın cari açığı azaltma yolunda yaklaşık yarım milyar TL katkı yapması öngörülüyor. Üretim ilk etapta Çin’de veya belki birkaç ülkede yapılacak. Yıl sonu bitmeden uygun partner bulunduğunda Türkiye’de de üretilecek. Kullanılacak Qualcomm çipi sayesinde bu cep telefonuna özel uygulamalar geliştirilebilecek. Turkcell ile dünyanın mobil teknoloji alanında lider firmalarından Qualcomm arasında cep telefonu, tablet bilgisayar ve makineler arası iletişim (M2M) cihazları geliştirilmesine yönelik ortak Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak üzere işbirliği anlaşması da imzalandı. Turkcell, Qualcomm’un Ar-Ge lisansı verdiği dünyanın sayılı operatörlerden biri oldu. Süreyya Ciliv “Bu ürünün baş tasarımcısı Turkcell Teknoloji’nin genç mühendisleri. Apple’ın iPhone’unda da ‘Manufactured in China’ (Çin’de üretilmiştir) ve ‘Designed in California’ (Kaliforniya’da tasarlanmıştır) yazıyor. Bu üründe de Designed by Turkcell Teknoloji Gebze’ yazacak” diye konuştu.

Akıl teri alın terini geçti

AR-GE’NİN ülkeler için her zaman önemli bir konu başlığı olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Binali Yıdırım “Artık herhangi bir cihazı elinize aldığınızda içindeki yazılım kaportasının 3 katı değerli. Yani akıl teri alın terini geçti. Biz 3G lisanslarını verirken bazı şartlar koşmuştuk. Şebeke yatırımlarının yüzde 40’ını Türkiye’deki tedarikçilerden sağlayacaksınız, şu kadar mühendis çalıştıracaksınız gibi. O zaman bunlar önemsiz gözüküyordu. Ar-Ge ve yerli katkı payı konusunda yaptığımız çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladık.  Ülkemizde elektronik haberleşme alanında yerli katkı payı ve araştırma-geliştirme faaliyetlerindeki bu artışlar bizi geleceğe yönelik hedeflerimiz konusunda umutlandırıyor. Bunlardan biri de Turkcell’in yerlisi” dedi.

Telefonum çok akıllı konuşmadan 50 TL yazdı 

TÜRKİYE’DE geçen yıl gelen 16 milyon cep telefonun 6 milyonunun akıllı olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, GSM operatörlerinin yurt dışı paket ve tarifelerine ilişkin “Ben buraya (Barselona) geldim. Telefonumun hiç sesi soluğu çıkmadı ama 50 lira para yazdı. Sonra da mesaj atmışlar; ‘bizim şöyle paketimiz var. Şuna mesaj atarsanız, daha az ödersiniz, mutsuz olmazsınız’ diye. Bu akıllı telefonlar da fazla akıllı” esprisini yaptı.

Enrico, çok konuştun ama bir şey söylemedin

KONUŞMASI sırasında Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori’ye seslenen Bakan Yıldırım “Qualcomm’un Türkiye’de yatırımı var mı? Nerede dükkanınız? Duydun mu Enrico? Türkiye’de bundan sonraki adımınız ne olacak?” diye sordu. Salvatori’nin verdiği uzun cevabın ardından Bakan “Çok konuştun ama hiçbirşey söylemedin” dedi. Yıldırım, iletişimden alınan vergilerle ilgili olarak da “Yakında  güzel haberlerimiz olacak” dedi.