26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

TÜSİAD ‘PARALEL’i gördü

17 Aralık’tan beri sessizliğini koruyan TÜSİAD’dan ‘paralel’e karşı ilk ses çıktı. Erdoğan’ın katıldığı toplantıda konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Yücaoğlu ‘paralel yapı’nın hukuku yönlendirdiğini belirterek “Buna izin verilemez” dedi.

Kaan Zenginli19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
TÜSİAD ‘PARALEL’i gördü

TÜSİAD, ‘paralel yapı’ya karşı ilk çıkışını dün yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen TÜSİAD toplantısının açılışında konuşan YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘paralel yapı’nın kendi gündemi doğrultusunda hukuku yönlendirdiğini belirterek “Hukuk devleti kişilerde değil milleti temsil eden kurumlarda olması gereken ve hukuk kurallarını koyanlarda dahil olmak üzere her kişi ve kuruluşu kapsayan bir değer ifade etmektedir. Bir hukuk devletinin kendi içinde yaygın deyişle bir paralel devletin oluşmasına ve böylesine bir yapının hukuku kendi gündemi doğrultusunda eğip bükmesine izin vermesi mümkün değildir. Aslında devlet yönetimi hiçbir gücün vesayeti altında olmamalıdır” dedi.

Konuşmasında 62. hükümet programına da değinen Yücaoğlu, şunları söyledi: “İlk kez halk oyuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanımız var. Yeni bir başbakan ve hükümet var. Bu görev değişiklikleriyle yeni Türkiye sloganı altında bir süredir ikinci planda kalan ülke meselelerinin yeniden gündeme geldiğini görüyoruz. Türkiye’yi 100. yıl hedeflerine götürecek bir dizi restorasyon ve reformdan söz edilerek yeni bir başlangıç çizgisi benimsendi. Bu yeni başlangıç ve bunu yeni ifade eden en önemli doküman 62. Hükümet Programı’dır. TÜSİAD bu programın uygulanmasında hem takipçi hem de katkı sunan bir konumda olma arzusunda.”

Konuşmasında hukuk devleti vurgusu yapan Yücaoğlu’nun paralel yapıyla mücadeleye dönük sözlerine Erdoğan teşekkür etti. Erdoğan, Yücaoğlu’na dönerek, “İş dünyasından bugün ilk defa kararlı bir ses duyuyorum. Teşekkür ediyorum. Bir girişimci için hukuk sistemi de hayati derecede önemlidir.Hukuk sistemi eğer adalet dağıtmıyorsa, haklının değil, güçlünün yanında duruyorsa, orada yatırım da olmaz, üretim de olmaz” dedi.

Bu yapı kabul edilemez

Toplantı sonrası STAR’ın sorularını yanıtlayan Yücaoğlu ise “Hukuk devleti içinde paralel bir yapının olması hiçbir devletin yönetim düzeni ile örtüşemez. Benim vurgulamak istediğim hukuk devleti. Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem arz ediyor” dedi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu da “Hukuk devleti içerisinde bir paralel yapının kabul edilmesi söz konusu olamaz” dedi.