19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

TV’lerden bal almayın

Anavarza Bal Genel Müdürü Sezen, televizyonlardan satılan balların denetimsiz olduğunu belirterek “8 kavanoz bal 100 TL olmaz. İçinde ne olduğu belli olmayan denetimsiz balları önermiyoruz” dedi.

Kaan Zenginli28 Temmuz 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
TV’lerden bal almayın

ANAVARZA BAL GENEL MÜDÜRÜ CAN SEZEN UYARDI

Televizyonlarda satılan ballar ne kadar güvenilir? 8 kavanoz bal 100 TL olur mu? Satılan ballar gerçekten orijinal bal mı? Bu soruların cevabını Türkiye’nin en büyük iki bal üreticisinden biri olan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen’e sorduk. “Televizyondan bal almayın” diyen Sezen, normal bir balın tüketim fiyatının 20 TL ile 30 TL (850 gram) olması gerektiğini ifade etti. “100 TL’ye 8 kavanoz bal olmaz” diye devam eden Sezen “Buralarda satın alınan tüm ürünler kontrolsüz ürünler. Siz paranızla risk satın almış oluyorsunuz. Glikoz ile mısır şurubu ile karıştırılıp üretim yapılabilir. Bunlar daha çok merdivenaltı üretimde oluyor. Ya da yeterince laboratuvar testlerinden geçmemiş olabiliyor. Bu da riskli. Balın içinde antibiyotik olabilir, naftalin olabilir, ağır metal olabilir” dedi. Petek bal tüketimini de tavsiye etmeyen Sezen “Petek balı analiz edemiyorsunuz. Süzme balda kazana giriyor, numuneler alıyorsunuz ve test edebiliyorsunuz. Petek balın hangi parçasını analiz edeceksiniz. Bu nedenle petek balı sağlıklı bulmuyoruz” dedi.

En az kazanan arıcı

Türkiye’deki bal üretimi ve tüketimini değerlendiren Sezen, Türk arıcılarının dünyanın en pahalı balını sattığını, buna rağmen en az kazancı elde ettiğini belirtti. Türkiye’de bitki örtüsünün çok zengin olduğunu ve 94 bin ton üretim ile dünyanın en büyük ikinci bal üreticisi ülkesi olduğunu belirten Sezen, şunları söyledi: “Ancak Türkiye katma değerli ürün üretme konusunda sıkıntılar yaşıyor. Polen, popolis, arı sütü, arız zehiri, bunlar kovanda var olan ürünler. Dünyanın en pahalı balını Türk arıcısı satıyor. Geliri en düşük arıcı da Türk arıcısı. Bal dışında diğer yan ürünlerden hiçbir şekilde faydalanamıyoruz. Para eden birçok ürün çöpe gidiyor. Arıcının bu konuda eğitime ihtiyacı var, devletin de bu alanda teşvik vermesi gerekiyor. Aslında devlet teşvik veriyor, ancak kovan başı teşvik yerine ürün başına teşvik verilmeli.”

Çaya kahveye şeker yerine toz bal geliyor 

Anavarza Bal, Türkiye’de bir ilke imza atarak toz bal üretti. Şekerin ikamesi olması hedeflenen ürün ilk etapta endüstriyel üretimde kullanılacak. Ardından paketler halinde market raflarında yerini alacak. Toz balın şekerden çok daha sağlıklı olması nedeniyle talebin yüksek olması bekleniyor.c Anavarza Bal Genel Müdürü Can “Fiyatı tabiî ki şekerden daha yüksek olacak. Ancak kesinlikle daha sağlıklı. llk olarak endüstriyelde gidecek bu ürün. Balla yapılacak ürünlerde kullanmak ilk hedef. Ardından ev dışı tüketim yani otel cafe gibi.. En son tüketiciye ulaştırılacak” diye konuştu.