1 Mayıs 2024 Çarşamba / 23 Sevval 1445

Ukrayna ve Rusya gazda anlaştı

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya ile doğal gaz fiyatında anlaştıklarını açıkladı. Anlaşmaya göre Rusya Kiev'e yüzde 20 indirim yaptı.

Reuters19 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ukrayna ve Rusya gazda anlaştı
Ukrayna ile Rusya arasında her kış öncesi yaşanan doğal gaz krizi bu yıl kış bastırmadan çözüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya ile doğal gaz fiyatında anlaştıklarını açıkladı.  Poroşenko anlaşmanın cuma günü İtalya'nın Milano kentindeki görüşmede Rusya Devlet Başkanı ile yapıldığını söyledi.
Bu son mutabakat ile iki ülke arasındaki 'geleneksel kış öncesi gaz krizlerinin' son bulmasını umduğunu söyleyen Poroşenko, "İstişarelere dayanarak şunu söyleyebilirim ki Ukrayna gaz alacak ve ısınacak" dedi. Poroşenko, Ukrayna'da bir televizyon kanalına verdiği söyleşide, Rusya'nın Ukrayna'nın önerdiği fiyatı kabul ettiğini belirtti. Ukrayna liderinin açıklamasına göre, 1000 metreküp gaz için 385 dolar ödeyecek. Anlaşma öncesi birim fiyatı 485 dolardı. 
Putin ve Poroşenko, Milano'da bazı AB liderlerinin de katıldığı 10 saatlik bir toplantı yaptı. Toplantının ardından Putin de doğalgaz konusunda anlaşmaya yakın olduklarının sinyalini verdi.
 
Böylelikle AB'nin aracı olduğu görüşmelerde Kiev'in daha düşük fiyata gaz alabilmesi için Moskova'ya olan 3.1 milyar dolarlık gaz borcunu ekim sonuna kadar ödemesi şartı getirildi. 
 
Ukrayna- Rusya arasındaki gaz krizi başta Rus gazına bağımlı Almanya olmak üzere AB ülkelerini de yakından ilgilendiriyor. Putin, Kiev'in gaz borçlarını ödememesi halinde Ukrayna üzerinden AB'ye giden gazı da kesebilecekleri restini çekti. 
 
Daha önce AB ile Rusya arasında iki kez gaz krizi yaşandı. 2006 ve 2009'da Moskova,Ukrayna'nın AB'ye giden gazdan çalıntı yaptığı iddiasıyla gaz kesintileri yaptı. 
AB ile Rusya arasına sıkışan Ukrayna'da süren iç savaş da bu yılki gaz krizinin önemli nedenlerinden biri. AB ve ABD, Rusya'yı  milis göndererek Ukrayna'da iç savaş çıkarmakla suçluyor.
 
Ülkenin doğusundaki Rus yanlısı bölgelerde yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar en az 3 bin 600 kişi hayatını kaybetti.