24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ali Babacan: Vergide bir değişiklik planımız yok

Ali Babacan “Vergi oranlarıyla ilgili bir değişiklik yok. Dönem dönem lüks tüketim veya gümrük vergileri ile ilgili bazı düzenlemeler olabilir” dedi.

20 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ali Babacan: Vergide bir değişiklik planımız yok

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığını söyledi. 24 tele-vizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, bir soru üzerine vergide genel değişiklik olmadığını belirterek “Bazı konularda enflasyon güncellemesi oluyor. OVP’de böyle bir şey öngörmedik. Sadece lüks tüketimle ilgili tüketim vergileri ya da ithalde alınan gümrük vergisi ağırlıklı olarak bunlarla alakalı dönem dönem bazı uygulamalarımız oluyor. ‘Bundan sonra da olabilir’ diyoruz. Çok da yeni bir şey değil. Son 5 sene içinde bunu parça parça yaptık” diye konuştu. Babacan, Rusya kaynaklı gelişmelerin, diğer gelişmekte olan ülkelere etkisiyle ilgili de “Kurda bir etkisi oluyor ama temeller sağlamsa bundan da korkmamak lazım” dedi.

Senaryolara hazırız

Doların yükselmesine ilişkin soruyu da yanıtlayan Babacan, Amerikan Merkez Bankası’nın  bundan sonra izleyeceği politikaların doların değerini etkileyecek bir numaralı faktör olduğunu söyledi. Babacan, Rusya-ABD ilişkilerinin bugünkü durumuna karşın Rusya’nın rezervlerinin önemli bir bölümünün dolardan oluştuğuna dikkati çekti.

3’üncü pakette istihdam var

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı reformların orta, uzun vadede Türkiye’ye dönüşü olacak konular olduğunu söyledi. Kasımda ilk 9, önceki gün de 7’sinin açıkladığını söyleyen Babacan “Öncelikli dönüşüm programının muhtemelen gelecek hafta 7’si daha açıklanacak” dedi. Babacan, son paketin daha insan odaklı olacağını kaydetti. Bunların arasında işgücü piyasasının etkinleştirilmesi, temel ve mesleki becerilerin geliştirilmesi, nitelikli insan gücü çekim merkezi olabilmek gibi konuların yer aldığını anlatan Ali Babacan, bu planların bazılarının hayata geçirilmesi için yasal düzenlemeler gerektiğini ifade etti.