25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

World’le alışveriş yapan Azeriler ‘ballar’ gazanacak

Yapı Kredi, Azeriler’i World’le tanıştırıyor. Yapı Kredi CEO’su Açıkalın “Azerbaycan’da 288.3 milyon dolar aktif büyüklüğe ulaştık. Bu başarımız Worldcard’ı getirmek için itici güç oldu” dedi.

Yelda Şumnulu / BAKÜ21 Eylül 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
World’le alışveriş yapan Azeriler ‘ballar’ gazanacak

1998 yılından beri Azerbaycan’ın yüzde 100 Türk sermayeli tek bankası olarak faaliyet gösteren Yapı Kredi, Azeri halkını ‘Alış-veriş et, hisse-hisse öde, ballar gazan’ (Alışveriş yap, taksit taksit öde, puanları kazan) sloganıyla Worldcard’la tanıştırıyor. Worldcard için iddialı hedefler koyduklarını belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın “Türkiye’nin ilk kredi kartını 23 yıl önce hizmete sunduk. Şimdi de dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ı World’le tanıştırıyoruz. Biz Azerbaycan’a sadece kredi kartı sunmuyor, bir endüstri kuruyoruz” dedi.

Bilinirlik oranı yüzde 16’ya ulaştı

Worldcard’ın Azerbaycan’daki liderlik vizyonunu ve hedeflerini paylaşmak üzere Bakü’de düzenlenen toplantıya Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın’ın yanı sıra Yapı Kredi Murahhas Üyesi Carlo Vivaldi, Yapı Kredi Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen ve Yapı Kredi Bank Azerbaijan Genel Müdürü Coşkun Bulak katıldı. Azerbaycan’ın Yapı Kredi açısından çok özel bir ülke olduğunu kaydeden Faik Açıkalın, şunları söyledi: “Azerbaycan’da ağustos sonu itibariyle aktif büyüklüğümüz 288.3 milyon dolara ulaştı. Bu başarımız Worldcard’ı da bu pazara getirmek için itici güç oldu.” Yapı Kredi Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer ise Azerbaycan’da Türk TV kanallarının ve Türk dizilerinin seyredilme oranının yüksek olduğuna dikkati çekerek, “O nedenle World’ün bilinirlik oranı yüzde 16. Bu da bizim için büyük avantaj. Worldcard’la birlikte bir de ATM kartı çıkarıyoruz. Pulkart da üye işyerlerinde puan kazandıracak” dedi.

2013 hedefi 150 bin Worldcard

Worldcard’a başvuru almaya 1 hafta önce başladıklarını belirten Somer “Günde 400’e yakın başvuru geliyor. 2013 sonuna kadar 150 bin kart hedefliyoruz. Şu anda 50 markanın 200 satış noktasında Worldcard’la alışveriş yapmak, puan kazanmak ve alışverişi taksitlendirmek mümkün. Yapı Kredi Azerbaycan bankacılık sektörünün 14. bankası. Worldcard ise kredi kartı pazarının lideri olacak. 2013 sonuna kadar kredi kartı işlem hacmimizi 228 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu rakamı ikinci yılımızda 534 milyon dolara yükseltmeyi planlıyoruz” dedi.

Kardeş akademiya sektörü eğitiyor

Worldcard ile Azerbaycan’daki ödeme sistemlerinin gelişmesi için her türlü eğitim desteğini de vereceklerini belirten Yapı Kredi CEO’su Açıkalın “Bu anlamda 2011’de bir ayağı Azerbaycan’da kurulmuş olan Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nden yararlanacağız. Kardeş Akademiya’da hem banka çalışanlarına hem de üye işyerlerinde çalışanlara eğitim veriyoruz. 60 kişilik kapasitesi var. Şu anda 4 sınıf bulunuyor. İkisinde 20’şer, ikisinde 10’ar kişi eğitim görüyor.  Şu ana kadar 3 bin 500 saat eğitim verildi. Burada Azerbaycan Bankalar Birliği, Merkez Bankası ve Koç Üniversitesi’nin katkılarıyla eğitim veriyoruz. Azeri üniversitelerle işbirliği için görüşmelerimiz de sürüyor” dedi.

KADIN ŞUBE MÜDÜRÜ DEVRİM YAPTI

Yapı Kredi Bank Azerbaijan Genel Müdürü Coşkun Bulak, bankanın Azerbaycan’da 12 filial (şube) ile hizmet verdiğini söyledi. Bulak “Başladığımızda 180 kişi olan kadromuz şu an 380. Yıl sonunda 400 olacak. Filial sayımız ise yıl sonunda 14’e çıkacak. 48 bin bireysel müşterimiz var. Azerbaycan bankacılık sektöründe ilk kadın şube müdürleri de bizde. Üç şubemizin müdür kadın. İlkini atadığımızda Azerbaycan’da devrim sayıldı. Burada faaliyet gösteren yabancı birkaç şirketin maaşlarının ödemesi de bizden geçiyor. Azerbaycan’daki operasyon Yapı Kredi’nin toplamı içinde 800 milyon dolar büyüklüğe sahip” dedi.