19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yabancı uzun vadeli bakıyor yatırım için kapımızı çalan çok

İlk 7 ayda 8 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye, yabancıların gözdesi olmaya devam ediyor. YASED Başkanı Timuray “Yabancılar uzun vadeli düşünüyor. Seçim sonrası yatırım için kapımızı çalan çok” dedi.

Kaan Zenginli22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yabancı uzun vadeli bakıyor yatırım için kapımızı çalan çok

BU EKİP YABANCI YATIRIM ÇEKMEK İÇİN ÇALIŞIYOR: Yabancı Yatırımcılar Derneği YASED Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirmek adına bir takım çalışmalara başlayacak. Stratejik program 5 öncelik çerçevesinde yürütülecek. Bu öncelikler: yatırım ortamı düzenlemeleri, uluslararası yatırımların Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmasına olan katkısının ortaya konması, Ar-Ge merkezi yatırımlarının artırılması, küresel nitelikte işgücü ve Türkiye’nin bir bölgesel merkez olarak konumlandırılabilmesi konularını içeriyor.

Yabancı sermayenin Türkiye’ye kısa vadeli bakmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Yeni yıla 17 Aralık süreci, iki ayrı seçim ve bölgesindeki karmaşayla giren Türkiye, yılın ilk 7 ayında 8 milyar dolara yakın doğrudan yabancı yatırım çekti. Bu rakam geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9’luk artışı ifade ediyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED’in dün düzenlediği toplantıda verilen bilgiye göre yabancı yatırım yıl sonunda geçen yılın rakamlarını geçecek. YASED Başkanı Serpil Timuray “Yabancı yatırımcılar uzun vadeli Türkiye’nin temeline ve potansiyeline inanıyorlar” dedi. Türkiye’nin yabancı yatırımcılar açısından kuvvetli bir çekim merkezi olduğuna da değinen Timuray “Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası kapımızı çok çalan yabancı gruplar oldu. Yalnızca önümüzdeki hafta Avrupa’dan yatırım için 2 büyük heyeti ağırlayacağız” diye konuştu.

Geçen yılki rakamı geçeriz

Doğrudan yabancı yatırım girişlerine bakıldığında lider sektör olarak enerjinin olduğunu ifade eden Timuray, bu sektörü;  otomotiv, hızlı tüketim malları, finans, alt yapı ve gayrimenkulün takip ettiğini söyledi. En fazla yatırımın Avrupa’dan geldiğine de dikkat çeken Timuray “Avrupa toparlanma sürecine giriyor. Gidişata bakılırsa 2012-2013 yılında 13 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi olan Türkiye’de, 2014 sonunda bu rakamın üzerine çıkılacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Küçük şeyler etki yapmaz

Toplantıda gazetecilerin Bank Asya ile ilgili sorusuna cevap veren YASED Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Akın Kozanoğlu da “Son yaşanan küçük şeyler Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım girişinde bir etkide bulunmadı” dedi. Kozanoğlu ayrıca Türkiye’nin 2003 yılında 1.5 milyar dolar yatırım çekerken bugün 13 milyar doları geçeceğini belirtti.

Bugüne kadar 146 milyar $ yatırım çektik

-Türkiye geçen yıl 12.9 milyar dolar yabancı yatırım çekti.

-Bu yılın ilk 7 ayında ise yabancı yatırım girişi yüzde 9 artarak 7.9 milyar dolar oldu

-Türkiye bu rakamlarla yabancı yatırım çekme liginde dünyada 22’nci sırada yer alıyor. 

-Gelişmekte olan ülkeler sıralamasında ise yabancı yatarımda 11’inci sırada yer alıyor.

-Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım stoğu 2013 sonunda 146 milyar dolar ulaştı.