26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yaptırımlar Putin’i değil batılı şirketleri vurdu

ABD ve AB’nin yaptırımları Rusya’dan önce kendi uluslararası şirketlerini etkilemeye başladı. Adidas, Siemens, Volkswagen, Metro yaptırımların ticari faaliyetlerini kötüleştirdiği uyarısı yaptı.

Birol Keleş/İstanbul1 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Yaptırımlar Putin’i değil batılı şirketleri vurdu

Soğuk savaş sonrası Rusya’ya ilk defa büyük çapta ekonomik yaptırım kararı alan Batı, Rusya’dan daha çok kendi uluslararası şirketlerini kaygılandırdı. Birçok batılı uluslararası şirket AB ve ABD’nin yaptırım kararı sonrası bu ülkedeki ticaretlerinin ciddi yara alabileceğini hatta bunun olumsuz etkisini şimdiden hissettikleri belirtti. Önceki gün AB’nin Ukrayna’daki isyancıları destekleyen Rusya’ya silah satışını kısıtlayacak ve beş büyük Rus bankasının finansmana erişimini engelleyecek yaptırımları içeren yasayı hayata geçirirken, Rusya’yı finansal, enerji ve savunma sanayi alanlarında köşeye sıkıştırma planı kendi şirketlerini strese soktu. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizde AB başlarda sergilediği yaptırıma karşı tavrını değiştirerek ABD’ye katıldı. Bardağı taşıran son damlanın ise Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının Rusya destekli Ukraynalı ayrılıkçılar tarafından düşürülmesi olmuştu. AB ve ABD yaptırımlar konusundaki tutumu dün resmileşirken yaşanan krizle kârları düşen şirketler seslerini çıkarmaya başladı.

Satışlarda düşüş hissedildi

Adidas, Volkswagen, Siemens, Shell, BP, Ford, Metro, Mastercard gibi farklı sektörlerden büyük batılı şirketler, Rusya’ya yapılan yaptırımlar nedeniyle kârlarında düşüş açıklamaya başladı. Adidas, yaşanan gelişmeler nedeniyle kârlarında yüzde 15 düşüş yaşandığını  açıkladı. Volkswagen ise Rusya’da satışlarının yüzde 8 düştüğünü ve yaptırımlar ile bunun daha da artacağı uyarısında bulundu. Siemens, bölgedeki gerginliğin satışları için ‘ciddi risk’ taşıdığını, Visa ve Mastercard yaptırımların etkisini yaşayacaklarını belirtti. Perakende devi Metro, Rusya’da yaşananların kendileri için ciddi riskler taşıdığı açıklaması ile Batı şirketlerinin yaptırım ile kaygılarına ortak oldu. Öte yandan durgunluk yaşayan İngiliz sanayisinin yaptırımlar ile daha da kötüleşeceği yorumları İngiliz basınında yer almaya başladı.

RUSYA’DA SATIŞ VERGİSİ GÜNDEMDE

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüketicilere satış vergisi getirme kararı aldı belirtildi. Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, tüketicilerin vergi yükü, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların Rus ekonomisini zorlaması nedeniyle beklenenden önce artmış olacak. Vergilerin bölgesel bazda uygulanacağı ve her idari bölgenin bütçe açıklarını kapatabilmek için yüzde 3’e kadar olmak üzere, alacağı satış vergisine karar verebileceği kaydedildi. Maliye Bakanlığı bütçe açıklarının gelecek üç yıllık bütçede 1 trilyon rubleye (27.99 milyar dolar) ulaşmasını bekliyor. Kararla birlikte, yetkililerin tüketim vergisi getirilmesi ya da mevcut KDV oranının artırılması seçenekleri üzerinde bir süredir devam eden anlaşmazlıkları da sona ermiş oldu.