29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Yatırım atağına kalkan İttifak krizdeki İtalya’da marka avında

İttifak Holding, Avrupa’nın kotasını delebilmek için krizdeki İtalyan makarna ve makine şirketlerini gö-züne kestirdi. Holding 2013’te gayrimenkul, enerji, perakende ve tarımda dev yatırımlara imza atacak.

Kaan Zenginli/Star25 Aralık 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yatırım atağına kalkan İttifak krizdeki İtalya’da marka avında

Anadolu sermayesinin en güçlü isimlerinden Konya merkezli İttifak Holding, İtalya’da marka avına çıktı. Bünyesinde Adese, Selva Gıda, İmaş Makine, Seha Yapı gibi şirketleri barındıran Holding, makarna ve makine sektörlerinde faaliyet gösteren ve zor durumda olan İtalyan markaları satın almayı planlıyor. İttifak Holding İcra Kurulu Başkanı Tahir Atila, holdingin yeni yatırım planları ve vizyonu hakkında STAR’a açıklamalarda bulundu.

AB’nin makarna kotasını delecek

Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin Türk şirketleri adına fırsatlar doğurduğuna değinen Atila “Şu an Avrupa ciddi bir kriz ortamında. Küresel krizi yakından hisseden ülkelerin başında İtalya geliyor. İtalya’da satın alabileceğimiz markalar bakıyoruz. Makarna üretimi ve bizim de İmaş markasıyla içinde bulunduğumuz değirmen makineleri üretiminde faaliyet gösteren şirketlerin birçoğu ciddi sıkıntı içindeler. Burada fırsatları kolluyoruz. Teklifler geliyor, değerlendiriyoruz” diye konuştu. AB tarafından Türk makarna sektörüne konulan 20 bin tonluk ihracat kotasını da Avrupalı şirket satın alarak delmeyi planladıklarını söyleyen Atila, şöyle devam etti: “Türkiye’nin Avrupa’ya makarna ihracatında 20 bin tonluk kota var. Bunu ilk defa bu yıl doldurduk. Türkiye’nin toplam ihracatı 500 bin ton. Bu ihracatta Avrupa’nın payı 20 bin ton. Bunu delmenin tek yolu Avrupa’dan marka almak.”

Hayvancılığa 25 milyon TL yatırım

Tarım sektöründe de dev bir yatırıma hazırlanan grup, bölgenin en büyük entegre tesisini kurmayı planlıyor. Toplamda 25 milyon TL’lik yatırıma imza atacak olan Holding, 6 bin büyükbaş, 8 bin küçükbaş ve 250 bin tavuk kapasiteli bir tesisi 2013 yılında hayata geçirecek. Tarım alanında Selet markasıyla faaliyet gösterdiklerini söyleyen Atila “Tarım alanında 2 milyon metrekarelik bir arazimiz var. 11 bin ağaçlık bir ceviz bahçemiz var. Bu alanda faaliyet gösterdiğimiz şirketin adı Selet. 14 bin besi hayvanı  ve 250 bin tavuk kapasiteli bir tesis kuruyoruz. Aynı zamanda yem fabrikası ve soğuk hava deposu da olacak. Toplamda 25 milyon TL yatırım yapacağız. Yatırıma 2013 yılın-da başlayacağız” diye konuştu. 

Adese, Marmara’da çoğalacak

Perakende alanında Adese markasıyla hizmet verdiklerini söyleyen Tahir Atila, 2013 yılında bu alana yeni yatırımlar yapacaklarını açıkladı. Bugün itibariyle 143 Adese mağazası bulunduğunu belirten Atila, mağaza sayısında daha az sayıda oldukları Marmara Bölgesi’ni hedef aldıklarını dile getirdi. Atila “9 şehirde hizmet veriyoruz. Marmara Bölgesi’nde çoğalmayı hedefliyoruz. İstanbul’un yeni gelişen bölgelerinde mağazalaşma hedefindeyiz. 2013 yılında en az 20-25 mağaza açma hedefliyoruz” dedi.

Kurtköy’e 500 konutluk proje 

İNŞAAT sektöründe Seha Yapı markasıyla hizmet verdiklerini kaydeden Atila, bu alanda Anadolu’nun en güçlü şirketlerinden biri olduklarının altını çizdi. Bugüne kadar Konya ve Ankara’da birçok inşaat projesi hayata geçirdiklerini söyleyen Atila “Şu anda Kurtköy’de bir arsa için son imzayı atma aşamasındayız. 500’ün üzerinde konut var. 8-10 civarında ticari alan var. 2013 yılında projenin startını veriyoruz” dedi. Konut sektörünün 2013 beklentileri hakkında da bilgi veren Tahir Atila, şu değerlendirmeyi yaptı: “Son büyüme rakamlarına bakıldığında inşaat sektörünün büyüme oranı Türkiye büyümesinin altında. Hükümetin açıkladığı mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm gibi işler bu sektörü yeniden ayağa kaldıracaktır. ”