26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yeni oto alamayan 2. el bakıyor

Yeni oto satışlarında düşüş devam ederken, ikinci elde satışlar da fiyatlar da yükselişe geçti. İki ayda ikinci el oto fiyatları yüzde 4 ile 10 arasında arttı. Ağırlıklı dizel olan talep de benzinli ve küçük motorlu otolara yöneldi.

Belma Toprak3 Mart 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni oto alamayan 2. el bakıyor

Kredi sınırlandırması, ÖTV ve kur artışı gibi nedenlerde yeni otomobil alımının zorlaştığı bugünlerde gözler ikinci el piyasasına döndü. İkinci el otomobil fiyatlarında Aralık 2013’ten bu yana fiyatlarda yukarı gidiş yaşanırken, müşteri taleplerinde de değişimler göze çarpıyor. İkinci elde son iki ayda fiyatlar yüzde 4 ile 10 arasında artış gösterirken, son yıllarda ağırlıklı olarak dizelden yana kullanılan tercihler ‘benzinli ve küçük motorlu’ otomobillere kaymaya başladı. Kurumsal ikinci el piyasasında faaliyet gösteren Otomol’un Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, fiyatlardaki artışın her marka ve modelde aynı olmadığını vurgulayarak, “2013 stokları ve 2.elde çok araç olan bazı modellerde fiyatlar aynı düzeydeyken, düşük stokla yeni yıla giren modellerde fiyatlardaki artış oranının daha fazla olduğunu görüyoruz” dedi. Müşteri tercihleri hakkında da bilgi veren Denizaşan, şunları söyledi: “Benzinli modellerde 30-40 bin TL arası otomatikler tercih ediliyor. Dizellerde ise 50-65 bin TL bandındaki araçlar tercih sebebi. Geçtiğimiz yıllara kıyasla alım maliyetleri nedeniyle benzinli küçük araçlara talebin arttığını söyleyebiliriz. Bunda benzin ve motorin arasındaki fiyat makasının da azalması ayrı bir etken. Son yapılan zamlar sonrası motorin fiyatları ile benzin fiyatları arasındaki farkın yüzde 7-8 seviyelerine gerilemesi, daha önce yüzde 50-60 olan sarfiyat farkını yüzde 20-30 aralığına düşürdü. Bu da orta ve orta alt segmentlerde benzinli araçlara talebi artırdı. Akaryakıt fiyatlandırması aynı oranlarda oldukça benzinli araçların talebinin artacağını öngörebiliriz.”

Şubat ayında canlandı

Ocak ayının piyasalardaki dalgalanmanın ve 2013 sıfır satışlarına devam eden markaların da etkisiyle biraz durgun geçtiğini kaydeden Denizaşan, şöyle devam etti: “Şubat ayında canlanma başladı, özellikle kurun belli bir dengeye gelmesi, showroom’lara ziyaretçi sayısını artırdı. Üretici firmaların fiyatlarının da dövize bağlı olarak netleşmesi ile beraber, şubat ayı sonu itibariyle ikinci elde satışların bir önceki aya göre yüzde 15-20 artmasını bekliyoruz. Mart ayında da aynı trend devam edecektir. Sıfırda araçlara yeni ÖTV etkisiyle yüzde 15-20 arasında zam gelirken, ikinci elde bu artışın ortalamada yüzde 5 olması, aradaki fiyat makasının açılması anlamına geliyorki bu da ikinci el araçları bu ortamda cazip kılan en büyük etken.”

OTOMOBİLLERİN ŞOVU CENEVRE’DE BAŞLIYOR

Avrupa'da otomotiv satışları son yıllarda art arda büyük kan kayıpları verirken, bu yılın ilk ayından itibaren ‘yükselişin’ başladığı işaretleri geliyor. Otomotivciler, satışların artmasıyla yakalanan morali Cenevre Otomobil Fuarı’yla daha da yükseltmek istiyor. 84. Cenevre Otomobil Fuarı, yarın dünya basınına kapılarını açıyor.  6 Mart’dan itibaren de tüm ziyaretçilere açılacak olan Cenevre Otomobil Fuarı, 16 Mart’a  kadar devam edecek. 100’e yakın modelin dünya prömiyerinin yapılacağı fuarda, otomotiv sektöründeki en son modeller ve teknolojik yenilikler sergilenecek. Ferrari California L, Lamborghini Huracan, Volvo Consept Estate, Audi TT, Volswagen Golf GTE,  Peugeot 108 ve yeni 308 SW, Fiat Panda Cross, Nissan’ın ismini açıklamadığı, ancak yeni Juke olduğu tahmin edilen crossover modeli,  Citroen’in  C1 SwissMe konsepti gibi modellerin ilgi odağı olması bekleniyor.