25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yerli oto ısrarı bunun için

Hükümet Türk otomotiv endüstrisinden ısrarla yerli otomobil projesi beklerken, ithal modellerin pazar payı zirveyi gördü. Bu yılın ilk iki ayında piyasada satılan her 100 otomobilden 77’sini ithal markalar oluşturdu.

Belma Toprak/Oto Star/[email protected]18 Mart 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yerli oto ısrarı bunun için

İTHAL OTOMOBİLİN PAZAR PAYI YÜZDE 77 İLE TARİHİ REKORDA 

TÜRKİYE üretimini gerçekleştirdiği binek otomobil ve hafif ticari araç modellerini büyük ölçüde ihraç ederken, iç piyasada ithal otomobillerin ezici ağırlığı devam ediyor. Geçen yıl 556 binlik binek satışından yüzde 74 gibi çok yüksek pazar payı alan ithal oto, 2013’ün ilk iki ayında yeni bir rekora imza attı. İki ayda otomobil satışları 62 bin adet olurken, ithalatın payı yüzde 77 gibi çok yüksek bir orana ulaştı. Yani piyasada satılan her 100 otomobilden 77’si ithal modellerden oluştu.

Türk malı boşluğu  

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, ilk iki ayda geçen yıla göre toplam otomobil satışları yüzde 25, ithal otomobil satışları ise yüzde 44 arttı. Türkiye’de üretilen ve yerli otomobil olarak adlandırılan modellerin satışları ise yüzde 13 azaldı. Bu azalmada Türkiye’de üretilen ve satışlardan önemli ölçüde pay alan modellerin geçen yılın başlarından itibaren üretiminin bitmesinin de etkisi oldu. Tofaş’ın Fiat Albea, Renault’nun Symbol, Hyundai’nin Accent Era gibi talep gören modellerinin üretimini sonlandırması; Toyota’nın Auris üretimini İngiltere’ye kaydırması gerilemede etkili oldu. Tofaş’ın masasında önümüzdeki aylarda günyüzüne çıkması beklenen iki yeni proje, Toyota’nın da Adapazarı üretimi Corolla modeli var. Ancak o zamana kadar piyasadaki boşluğu ithal modellerin doldurmaya devam etmesi bekleniyor.

HAFİF TİCARİDE AVRUPA BİRİNCİSİ OLDUK

GEÇEN yılı yüzde 10 düzeyinde üretim kaybıyla kapatmasına rağmen Türkiye, hafif ticari araçta küresel rekabet gücünü sürdürüyor. OSD verilerine göre, Türkiye, 2012 yılında hafif ticari araçta Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde arasında zirvede yer aldı. Türkiye’nin geçen yıl otomotiv üretimi yaklaşık 450 bin adedi hafif ticari araç olmak üzere 1 milyon 72 bin adet olmuştu. Bu rakamın 730 bin gibi çok büyük bir bölümü de dünyanın dört bir yanına ihraç edildi. Türkiye, birkaç yıl öncesine kadar yine birinci sırada yer aldığı otobüs üretiminde ise Avrupa ikincisi olurken, kamyonda 7’nci sırayı aldı. Hükümetin ısrarla yerli otomobil projeleri istediği binek otomobilde ise Avrupa 8’inci olduk. Türkiye toplam üretimde ise 6’ncı sırada yer aldı. OSD Başkanı Kudret Önen, AB ülkeleri içinde özellikle hafif ticari araç üretiminde birinci, otobüs üretiminde ikinci sırada yer almasının Türkiye’nin küresel üretimdeki başarısının önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. Önen, Türk otomotiv endüstrisinin orta vadede stratejik hedefinin üretimde dünyada ilk 10’a, Avrupa’da ilk 3’e girmek olduğunu belirtti.

Dünyada 16. sırada

2012 yılı dünya toplam motorlu araç üretimi, 2011 yılına göre yüzde 5 artarak 86.5 milyon adet ile yeni bir rekora ulaştı. Çin 19.2 milyon adetlik üretimde ilk sırada yer alırken, ABD 10.3 milyonla ikinci, Japonya 9.9 milyonla üçüncü oldu. Türkiye toplam 1 milyon 73 bin adetlik üretimi ile 16. sırada yer aldı. Son 14 yıllık süreçte Türkiye’nin dünya motorlu araç üretiminde aldığı payın arttı. 1999 yılında yüzde 0.53 pay alan Türkiye 2012 yılında üretimdeki payını yüzde 1.24’e yükseltti.

Renault’dan elektrikli süper mini 

RENAULT’NUN elektrik motorlu aracı ZOE, Türkiye’de 2014 yılının ilk çeyreğinde lanse edilecek. 2012 sonunda Fransa’da piyasaya sunulan Renault ZOE, önümüzdeki aylarda diğer Avrupa ülkelerinde satışa çıkacak. Renault’nun ‘Drive the Change 2016’ isimli stratejik planının bir parçası olan ZOE, Renault Z.E. serisinin öncüsü niteliğinde. Söz konusu araç Renault’nun elektrik motorlu araçlar konusundaki uzmanlığını makul fiyata sunulan kompakt ve çekici bir tasarımla bir araya getiriyor. Renault ZOE, Türkiye’de de 2014 yılının ilk çeyreğinde lanse edilecek.