20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Konut kredilerinde 2013 rekor yılı oldu

Konut kredisi kullanma rakamlarına bakıldığında bu yıl rekora gidildiğini söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, eylül ortasından itibaren ise sektörde bir hareketlenmenin beklendiğini belirtti.

30 Temmuz 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Konut kredilerinde 2013 rekor yılı oldu
Ramazan ayının gayrimenkul sektörüne olan etkilerini, konut kredisi özelinde değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, bu dönemde konut kredileri ve satışlarının olumsuz etkilenmediğini belirtti. Tosun değerlendirmesinde şunları söyledi: "Sektörünün ilk 6 aylık performansına baktığımızda; bankaların konut kredileri kullandırımında 2012 yılına oranla 2013'e çok hızlı başladığını görmekteyiz. Hem konut satışları hem de konut kredileri açısından son 3 yılın ilk 6 ayına göre olumlu bir dönem yaşandı. 2013 yılını konut kredisi kullandırımı açısından tüm zamanların rekoru ile kapatabiliriz. İlk 6 ayda satışa çıkan konut projesi sayısını bir önceki yılın ilk 6 ayı ile kıyasladığımızda ise bir yavaşlama olduğunu görüyoruz.

Ramazan ayı dönemlerini, konut kredileri ve satışları açısından incelediğimizde, direkt Ramazan ayı faktörünün konut kredileri ve satışlarını olumsuz etkilemediğini görüyoruz. Yüksek kredi faizleri, ekonomik krizler, siyasal gergin ortam, hükümetin para politikası, Temmuz-Ağustos ayları gibi bir veya birkaç faktör bir araya geldiğinde taleplerde azalma yaşandığını söyleyebiliriz. Konut kredisi kullanımı açısından, temmuz ayı başından itibaren Ramazan ayının ve takip eden ağustos ayının oldukça sakin geçeceğini düşünüyoruz.
Eylül ayının ortasından itibaren ise sektörde bir hareketlenmenin başlayacağını bekliyoruz. Ancak faizlerin artması, konut kredisi kullanımını mutlaka olumsuz etkileyecektir. Tüm bu bilgiler ışığında, 2013 yılını başladığımız gibi bitiremeyebileceğimiz öngörüsünde bulunabiliriz. Arsa sahipleri, geliştiriciler ve müteahhit firmaların ise, hareketli geçecek olan yılın son çeyreğini, hazırlık yaparak tamamlayacaklarını düşünüyoruz.