19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Konutta iki haneli zam öncesi son fırsat

Artan maliyetler karşısında yükselen konut fiyatlarını değerlendiren Demir İnşaat Başkanı Hamit Demir, yatırım için doğru zaman olduğuna işaret etti. Demir “Kâr marjları çok düştü. İki haneli zam kaçınılmaz. Ev almak için en doğru zaman” dedi.

22 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Konutta iki haneli zam öncesi son fırsat
GYODER’in konut fiyatlarının 2014’ün 10 aylık döneminde geçen yıla oranla yüzde 7.30 arttığını açıklamasının ardından konuyu değerlendiren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, bu sonucun inşaat girdilerindeki maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığını söyledi. Demir “Döviz kurlarında seçim sonrası gerileme yaşansa da 17 Aralık’tan bu yana doların yüzde 20’e yakın yükselmesi, konut maliyetlerine de zam olarak yansıdı. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.357 TL, İstanbul genelinde 3.043 TL’yi buldu. İnşaat malzemeleri fiyatlarının son bir yılda yüzde 35-40’lara varan oranda arttı. 
Arsa fiyatlarının da  yüksek oluşu ve yükselişin devam etmesinden dolayı, ülkemizde erişilebilir konut üretiminin de gittikçe zorlaştığını görüyoruz. Projelerde sosyal donatı alanlarının da fazla oluşu da  maliyetlere yansıdı.
 
KDV yansımadı
 
Konut üretiminde gözardı edilmemesi gereken unsurlardan biri de KDV maliyeti. Henüz yeni KDV maliyetli konut satışı hayatımıza tam anlamı ile girmedi. Bu açıdan bakıldığında, ortaya çıkan tabloda inşaat sektörü, kendi maliyet yükünü kendi taşıyor. Markalı konut üreticileri, sözkonusu maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmamak için ellerinden gelen herşeyi yaptılar, bundan dolayı da kâr majları yüzde 10-15 seviyelerine kadar inmiş durumda. Bu marj daha da düşecek gibi görünüyor.
 
Konut sahibi olmak isteyenler için şu anda var olan konut fiyatlar,  beklenen iki haneli zamlardan önceki son fırsat fiyatları. Önümüzdeki dönemde, iki haneli rakamlarla zam yapılmazsa sektör bunu kaldıramaz. Markalı konut üreticilerinin bu yükü kaldıracak gücü kalmadı. Bu karamsar tablonun 2015’te de devam etmemesi için tüm sektör temsilcilerinin ortak bir noktada buluşarak, sektörü hem üretici hem tüketici açısında cazip kılacak koşul ve şartları oluşturması gerekiyor. Aksi takdirde bıçak kemiğe dayanmış durumda” diye konuştu.