25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Sektöre kentsel dönüşüm damga vurdu

Müdürü Makbule Yönel Maya '2B, Mütekabiliyet ve özellikle de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunlar sektörü etkisi altına aldı' dedi.

4 Temmuz 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Sektöre kentsel dönüşüm damga vurdu



Gayrimenkul sektörünün ilk 6 aylık dönemi hakkında değerlendirmelerde bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, piyasaların Ocak ayı itibariyle konut satışlarındaki yeni KDV düzenlemesi nedeni ile oldukça çalkantılı başladığını, sonrasında kısa sürede bu konunun önüne geçen yeni gündem maddelerinin geldiğini belirtti.
Maya "2B, Mütekabiliyet ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunlar sektörü etkisi altına aldı. Burada bahsedilen son kanun genel olarak Kentsel Dönüşüm Kanunu adı altında kamuoyunda bilinmekle birlikte, 2013 yılının ilk altı ayında en fazla bu kanunun yansımaları görüldü" dedi.

Kanun değişikliklerinin yanında ilk altı ayda, özellikle İstanbul ölçeğinde planlanan ‘Mega Projeler’in gayrimenkul piyasalarını etkileyen önemli gelişmeler olduğunu açıklayan Makbule Yönel Maya, konut piyasalarındaki duruma da değindi. Maya, ilk altı aylık süreçte konut kredileri kullanımı ile ilgili olarak şuhnrları söyledi: Hacimsel büyümeyi değerlendirdiğimizde, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 26 seviyesinde büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bu büyümede kredi faiz oranlarındaki özellikle mayıs ayı başındaki tarihi dip seviyelerin etken olduğunu söylemek mümkün. Bundan sonraki 6 aylık süreçte ise kredi faiz oranlarında gerek dünya genelindeki ekonomik gelişmeler gerekse ülkemiz yasal düzenlemeleri gereği konut kredi faiz oranlarının yükselen bir trend izleyeceğini öngörmekteyiz. Konut fiyatlarındaki artışa 3 büyük il kapsamında bakıldığında ise 'endeks artış oranları'nın önceki yılın aynı ayına göre; İstanbul; yüzde 17.32, Ankara; yüzde 8.23 ve İzmir; yüzde 12.14 şeklinde olduğu görülüyor.