27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Asansör kazasında 10 soru tek cevap: İHMAL

Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadyumu’nun arazisine dikilen rezidans inşaatındaki asansör faciasında tüm sorular ihmale çıkıyor. Şirket ve asansörün işleticisi firma birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

9 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Asansör kazasında 10 soru tek cevap: İHMAL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 10 işçinin ölümüne neden olan asansör faciasıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamasında ‘6 Eylül’de eski Ali Sami Yen Stadı arazisinda yapılan bina inşaatında kullanılan ve malzeme ile işçi taşıyan asansörde 10 işçinin ve yaklaşık bin 250 kilogram ağırlığında kartonpiyerin taşındığı sırada asansörün binanın 32. katından zemin kata düşüp yere çakılması sonucu ve bilahare tavanda bulunan asansörün çalışmasını sağlayan motorun ve bir takım kopan ağır metal parçaların işçilerin üzerine düşmesiyle 10 personel hayatını kaybetmiştir’ denildi.

7 kişilik bilirkişi inceliyor

Açıklamada, olayın oluş şekli, sorumluları ve kusur durumunun tam olarak tespiti için alanında uzman 3 makine mühendisi, 2 elektrik mühendisi, 1 inşaat mühendisi, 1 iş güvenliği uzmanından oluşan 7 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulduğu, bu heyete rapor hazırlamaları için süre verildiği bildirildi. Öte yandan olayla ilgili ifadesi alınan 8 kişinin serbest bırakılmasının ardından aranan Geda Major’ün inşaat sahasında görevli iki çalışanı Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç gözaltına alındı. Bu kişilerin asansör sorumlusu olduğu, ancak facia sırasında olay yerinde bulunmadıkları iddia edildi.

1 İki hafta önce bir başka asansörün 20. kattan düştüğü, faciayı paraşütün önlediği iddia ediliyor. Peki, katil ssansörde düşmeyi önleyici paraşüt sistemi neden yoktu? Varsa neden açılmadı?

2 Arızalı olduğu ve 2 aydır raydan çıktığı için stop düğmesine basılarak durdurulan asansörü ehliyeti olmayan işçilerin kullanmasına neden izin verildi?

3 Firma, iş güvenliği kursu verildiğini ancak işçilerin buna uymadığını iddia ediyor. Peki iş güvenliğine uymadığı iddia edilen işçilerle ilgili bir yaptırım uygulandı mı?

4 Daha önce de yaşanan ölümlü kaza ve çıkan yangın sonrası inşaat sahipleri güvenlik konusunda ekstra tedbirler aldı mı? Aldıysa neler?

5 İstanbul Makine Mühendisleri Odası, asansörün her hafta arızalandığını ve kendilerine bilgi verilmediğini savunuyor. Sürekli arızalandığı öne sürülen asansörle ilgili neden işlem yapılmadı?

6 Asansörü şantiyeye monte eden firma ‘Elemanlarımız mesai saatlerinde oradaydı’ diyor. 24 saat mesaiye rağmen asansör firmasının elemanları neden şantiyede yoktu. Teknik eleman olmadığı halde neden asansörün kullanılmasına izin verildi?

7 Yönetmeliğe göre insan taşıyan asansörlerin ayda bir, yük taşıyan asansörlerin 3 ayda bir bakım zorunluluğu var. İnşaat asansöründe insan taşınıyorsa, periyodik bakımı neden 30 günde bir yapılmıyor?

8 5 ay önce yaşanan ölümlü kazada, mal sahibi firmaya para cezası dışında yaptırım gücü neden kullanılmadı? Bakanlık müfettişlerinin yaptığı denetim sonunda neden inşaat durdurulmadı?

9 Rezidans inşaatının güvenliğini, Soma’da 301 madencinin şehit olduğu kömür işletmelerini denetleyen Nitelikli Cevaplar Akademisi sorguluyordu. Firma, Soma faciasına rağmen neden Nitelikli Cevaplar Akademisi adlı şirketle çalışmayı sürdürdü?

10 İşçiler, katil asansörün ikinci el olduğunu iddia ediyor. İnşaat sahibi firma 3 bin TL’lik emniyet aletini iddia edildiği gibi almak istemedi mi?

Biz kurduk ama işletmesiyle bir ilgimiz yok

Rezidans faciasında arka arkaya gelen açıklamalar kafaları karıştırıyor. Torunlar Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, düzenlediği basın toplantısında  asansörün sorumluluğunun Alman-Türk ortaklığından oluşan GEDA Major firmasında olduğunu iddia etmişti. Bu açıklamaya firmadan dün cevap geldi. Geda-Majör Limited Şirketi, Torunlar Center’deki kazadan sorumlu tutulamayacaklarını belirtti ve suçlamaları reddetti. Şirketten yapılan açıklamada, sorumluluk alanlarının sadece montaj, periyodik bakım-onarım ve demontaj ile sınırlı olduğu, işletimden kendilerinin sorumlu olmadığı bildirildi. Asansörlerin eksiksiz ve hasarsız çalıştığının kontrolleri yapıldıktan sonra inşaat firmasına teslim edildiğinin altı çizildi.

Almanlar da şaşırdı

STAR, 10 kişiye mezar olan katil asansörü üreten Alman firması Geda Majör’e ulaştı. Firmanın Basın Sorumlusu Nadime Kimmer, kazayı duydukları andan itibaren şirket yönetiminin büyük şok yaşadığını ve acil yönetim kurulu toplantısı yaptıklarını söyledi. Kimmer, Dünyaya asansör sattıklarını ancak 80 yıldır böyle bir olay yaşamadıklarını ve Türkiye’den gelecek raporların ardından teknik açıklama yapacaklarını söyledi.

Bu asansörler canımızı alacak

Mecidiyeköy’deki asansör faciasında ölen 10 işçi memleketlerinde toprağa verildi. Sivas Menderes Meşe’ye, Bursa Cengiz Bilgi’ye, Zonguldak Cengiz Tatoğlu’na, Manisa Vahdet Biçer’e, Gümüşhane Ferdi ve Tahir Kara kardeşlere, Giresun Murat Usta’ya ve İstanbul ise İsmail Sarıtaş’a ağladı. Faciada ölen işçilerin daha önce ailelerine asansörlerden yakındıkları, ‘Bu asansörler bizi öldürecek’ dedikleri ortaya çıktı. Cenaze törenlerinde göz yaşları sel oldu.