23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

14 Aralık Türkiye için temizlik fırsatı oldu

STK’lar 14 Aralık operasyonunu Türkiye’nin temizlenmesi ve arınması açısından bir fırsat olarak değerlendirdi. Hukuk karşısında herkesin eşit olduğunu kaydeden STK’lar, “Basın özgürlüğüyle hükümete müdahaleyi karıştırmamak gerekir” açıklaması yaptılar.

Gülden Kılıç19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
14 Aralık Türkiye için temizlik fırsatı oldu

İstanbul Merkezli 17 Aralık operasyonunda usulsüz arazi tahsisi suçlamasına maruz kalan TÜRGEV’in Başkanı Av. Arzu Akalın, 14 aralık operasyonunu Türkiye için temizlenme ve arınma fırsatı olarak değerlendirdiklerini söyledi.  Bu fırsatın iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Akalın, “İntikam duygusu yanlış işler yapılmasına sebebiyet verir. Öyle bir duygumuz yok. Sadece  toplumun şeffaflaşması, arınması, çürüklerin ayıklanması açısından Türkiye için bir fırsat. Bu iyi değerlendirilirse bir takım odaklar darbe teşebbüsüne kalkışamaz. Böylece köklü bir demokrasinin yerleşmesi için bir basamaktır. Bu bir arınma, temizlenme operasyonudur. “ dedi.

Devlete sızdılar

Akalın, 14 Aralık operasyonunun sızmasının paralel yapının devletin içine ne kadar nüfuz ettiğinin en somut kanıtı olduğunu söyledi.  Operasyonu bir rövanşlaşma olarak görmediklerini kaydeden Akalın, “Nihayetinde devletin savcıları tarafından bir mağdurun şikayeti üzerine başlatılmış bir soruşturma. Birkaç gündür basın özgürlüğü ve gazetecilerin susturulmasına yönelik aynı cenah tarafından yürütülen bir algı operasyonu var. Bir mağduriyet hikayesi oluşturulmaya çalışılıyor. Hem içeride hem dışarıda. Metanetli ve sükunetli bir şekilde yargı organlarının işlerinin yapması noktasında rahat bırakılması gerekiyor. Bir hukuk devleti anlayışına ve Türkiye’ye de yakışan budur.” dedi.

Basın sorunu değil

ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut, milletin iradesine müdahale edenlerin adalet ve hukuk karşısında hesap vermesi gerektiğini söyledi. Korkut, “yaşananların basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin doğru olmadığını belirtti. Korkut, “Hükümete yapılmaya çalışılan müdahale ile basın ve ifade özgürlüğü kavramlarını birbirinden ayırmak gerekir” diye konuştu.

Hukukta herkes eşit

Ensar Vakfı Başkan Av. İsmail Cenk Dilberoğlu, hukukun karşısında kimsenin kimseden bir üstünlüğünün olmadığını söyledi. Gazetecilerin soruşturulmasının basın özgürlüğü bahanesiyle engel olunmaması gerektiğini kaydeden Dilberoğlu, “İlk defa gazeteciler, genel yayın yönetmenleri gözaltına alınmıyor. Gazetecilik faaliyeti olabilir de olmayabilir de.” dedi.

Telaşa da gerek yok

İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün, 14 Aralık operasyonu ile ilgili olarak “Eğer birileri bir yanlış yaptıysa ve bir başkası da bu yanlıştan dolayı sıkıntılar yaşadıysa elbette hesabının sorulması gerekiyor.” dedi. Hakkın korunması için hukukun üstünlüğüne ve kurallarına uymak gerektiğini kaydeden Tülün, “Sokakların çözüm yeri olmadığını söyleyeceksiniz. Arkasından da taraftarları sokaklara dökeceksiniz. Bunlar çelişkiler yumağı. Kimseden korkunuz, suçunuz yoksa endişeye de telaşa da gerek yok” dedi. 8GÜLDEN KILIÇ İSTANBUL