18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

21 Mart'ta sadece Nevruz değil 3 özel gün daha kutlanıyor

Bugün günlerden 21 Mart. Çok sayıda kişi, bu günün sadece Nevruz Bayramı olduğunu düşünüyor. Aslında öyle değil.

CİHAN21 Mart 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
21 Mart'ta sadece Nevruz değil 3 özel gün daha kutlanıyor
21 Mart, nevruzun yanı sıra Dünya Şiir Günü, Uluslararası Irk Ayrımıyla Mücadele Günü, Orman Günü ve Orman Haftası (21 – 26 Mart) olarak da kutlanıyor. Cihan haber Ajansı muhabirinin derlediği bilgilere göre bu özel günlerin tarihçeleri ise aşağıdaki gibi.

DÜNYA NEVRUZ BAYRAMI

Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil ediyor. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında nevruz, Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak da kutlanıyor. Kürtlerde de, Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılıyor. Bugüne kadar Nevruz; Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak kutlanmışr.
2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3 bin yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmesiyle Nevruz global bir hüviyet kazanmış. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etti ve 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etti. Türkiye'de ise Nevruz resmi ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanmaktadır.

ULUSLARARASI IRK AYRIMIYLA MÜCADELE GÜNÜ

Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü, her yılın 21 Mart günü kutlanıyor. 1960 yılında bugün, Güney Afrika'nın Sharpeville kentinde apartheid paso yasalarını protesto etmek isteyen göstericilere polis tarafından ateş açılması sonucu 69 kişinin ölümüne neden olan olay yaşanmış. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1966'da alınan kararla tüm dünya ülkelerinin ırk ayrımcılığını önlemek için çalışmasının gerekliliği üzerinde durulmuş.

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ


Dünya Şiir Günü, ilk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanmaya başlanmış. Bugünün amacı olarak, 'farkındalık oluşturmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak' şeklinde nitelendirilmiş. Şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü, önceleri 5 Ekim'de kutlanırken 20. yüzyılın sonlarına doğru 15 Ekim'de kutlanmaya başlanmış. Uzun süredir 21 Mart'ta kutlanan Dünya Şiir Günü, bazı ülkelerde halen bu tarihlerde kutlanıyor

ORMAN HAFTASI (21 – 26 MART) – ORMAN GÜNÜ (21 MART)

İnsanların tarla, bağ, bahçe, mesken alanı gibi toprağa olan ihtiyaçları yanında, kâğıt ve diğer hammaddesi odun olan sanayi ürünü ihtiyacını mevcut ormanlardan karşılama yoluna gitmesi, ormanlarda önlenemeyen tahribatlar oluşturdu. Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) da tahribata dikkat çekmek amacıyla 1971 yılında Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'ne (FAO) bir teklif götürdü. Tüm dünyada kutlanması ve toplumları bilinçlendirmek amacı ile Kuzey yarım kürede ilkbaharın, Güney yarım kürede sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart gününün Dünya Ormancılık Günü ilan etmesini talep etti. Kabul gören bu teklif Türkiye'de ise 1975 yılından beri çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.