24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mahmut Övür: Cumhuriyet demokrasi ile buluştu

24 TV'de Mehmet Ocaktan ve Mahmut Övür'ün konuk olduğu programda gündemdeki konular konuşuldu.

Yirmidorthaber.com20 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mahmut Övür: Cumhuriyet demokrasi ile buluştu
24 TV'de Murat Çiçek'in moderatörlüğünü yaptığı, Mahmut  Övür ve Mehmet Ocaktan konuk olduğu 'Açık Görüş' programında gündemdeki konularm asaya yatırıldı.
 
Eski 50 milletvekili ile birlikte bildiri yayınlayan CHP eski milletvekili Şahin Mengü, Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesi gerektiğini ifade etmişti. Telefonla canlı yayına bağlanan Mengü, CHP’nin devrimci niteliklerini kaybettiğini dile getirdi. ‘Halkın teveccühünü sağlayamayan halka kızamaz’ diyen Mengü, siyasetçinin saygınlığını tutarlılıkla kazandığını “Pazartesi bir şey söyleyip, Salı değiştiriyorsanız, Cuma günü farklı bir şey söylüyorsanız, toplumun size kalan inancı kalmıyor” sözlerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplamasını doğru bulan Mengü, 15 günde yapılmasını demokrasiye sığmadığını anlattı.
 
Mengü’nün konuşması şu şekilde oldu:
 
CHP DEVRİMCİ NİYELİĞİNİ KAYBETİ
 
“Dört seçim kaybeden bir lider hala orada kalmak istiyorsa ortada bir rahatsızlık var demektir. Bu rahatsızlığı gidermesi lazım. CHP bu rahatsızlığı kendi kurultayını toplayarak, partinin asıl sahiplerine hesap vererek soracaktır. Partinin sahibi tabanı temsil eden kurultaydır. Bize göre CHP olması gereken devrimci niteliklerini yitirmiştir. Bir parti eğer sürekli devrimci niteliğini yitirmişse artık o partinin toplumda bir heyecan oluşturması mümkün değildir. Siyasi partiler heyecan oluşturdukları müddetçe, yeni projeler ortaya koydukları müddetçe halkın teveccühü olur. Eğer halkın teveccühünü siz sağlayamıyorsanız “halk bana niye oy vermiyor” diye kızmak hakkına sahip değilsiniz. Siyasetçi bir yerde yanlış varsa, kendisi dahilse bu hataya bu hatayı kabul edecek.”
 
BAŞBAKAN’A “DİKTATÖRSÜN” DERKEN…
 
“Sayın Kılıçdaroğlu burada kurultayı toplaması doğru bir karardır ancak şekil çok çirkin olmuştur. CHP tarihinde 15 günde toplanan kurultay ben hatırlamıyorum. Benim bir beklentim olmadığı için en rahat konuşanlardan biri benim. 15 günde kurultayda hani demokrasi, hani tartışmak? Başbakan’ı bu konuda eleştiriyorsanız, Başbakan’ın yaptığını iddia ettiğiniz hataları yapmayacaksınız. Başbakan’a “diktatörsün” derken, siz partiyi tek adam rejimine götürecek bir tüzük değişikliğin peşine takılmayacaksınız.”
 
SİYASETÇİ TUTARLILIKLA SAYGINLIK KAZANIR
 
“Siyasetçi nerede saygınlık kazanıyor biliyor musunuz? Tutarlı ve devamlılık arz ediyorsa... Pazartesi bir şey söyleyip, Salı değiştiriyorsanız, Cuma günü farklı bir şey söylüyorsanız, toplumun size kalan inancı kalmıyor."
 
CUMHURİYET DEMOKRASİ İLE BULUŞTU
 
Mahmut Övür, Türkiye’de “Cumhuriyet gidecek, başka rejim gidecek” diye söylenenlerin aksine demokrasi geleceğini söyledi. Övür, Cumhuriyet’in eksik olduğu demokrasinin buluşacağını vurguladı. Övür, şunları söyledi:
 
“12 Eylül 2010’da askeri vesayet geriledi. 10 Ağustos’ta da siyasi vesayet, bürokratik vesayet geriledi. Aslında eski Türkiye’nin partileri, eski Türkiye’nin sistemi 10 Ağustos’ta son buldu. Şimdi bu sistemin yerine yeni sistem konması gerek. Sistemi kendisi zaten bunu önermiş; Cumhurbaşkanı’nı halk seçecek. Bu eski bir durum değil. Bunun yasal alt yapısı oluşturulması gerekiyor. Bunun yolu anayasadan geçiyor. Anayasayı yapan bir Türkiye’ye doğru gidiyoruz. Şöyle tartışmalar çıkıyor; “rejim değişiyor falan filan”, Cumhuriyet gidiyor da yerine başka bir şey geliyormuş gibi. Tam tersine! Ben Cumhuriyet’in demokrasiyle buluştuğu dönem diye düşünüyorum. Cumhuriyet hiçbir zaman demokrasiyle buluşmamıştı. Problem de oydu zaten. Kendi halkını inkar eden, kendi halkını görmezlikten gelen, öteleyen bir Cumhuriyet vardı. Şimdi halkıyla buluşan, Cumhuriyet demokrasiyle buluşuyor. Şimdi onun önü açılacaktır ve onun önünü açacak yol da bir an önce bu anayasayı yapmaktır.”