25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

30 dakikada şarj olan zoe, fluence’ı geçecek

Renault’un yüzde 100 elektrikli otomobili Zoe, yollara çıkıyor. Yarım saatte tam şarj olabilen Zoe, ekonomik kullanımda 210 kilometre yol yapıyor. Kendini şarj eden araç bu özellikleriyle elektrikli Fluence’den daha fazla ilgi görecek.

Kaan Zenginli22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
30 dakikada şarj olan zoe, fluence’ı geçecek

Renault, yüzde 100 elektrikli otomobili Zoe ile elektrikli otomobil pazarında hedef büyüttü. 2011’de piyasaya sürülen ancak satışlarda büyük hayal kırıklığı yaşanan (toplam 250 adet satıldı) elektrikli Fluence’nin yerini alması beklenen araç, pil kira bedeli hariç anahtar teslim 66 bin 500 liradan başlayacak. Aracın tanıtımı için İzmir’de basın mensupları ile bir araya gelen Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar Renault Zoe ile ilgili  satış hedeflerinin Fluence’ye göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Çok kullanımda dizelden uygun

Zoe’nin tam dolu şarj ile 210 kilometre yol yapabildiğini belirten Aybar “Klima açık ve hızlı kullanım durumunda 150-160 kilometre yol gidebiliyor. Ekonomik kullanımda ise kullanım mesafesi 210 kilometre. Yıllık 10 bin kilometre üzerine çıkıldığında dizelden daha uygun bir araç” diye konuştu. Araçta tüketimin düşürülmesi için tasarlanan ‘Eco mod’ özelliği de dikkat çekiyor. Bu durumda 95 kilometre hızın üzerine çıkılmasını araç engelliyor. Daha tasarruflu bir kullanım imkanı veriyor. Menzil verimliliği yüzde 18 oranında artıyor. Motor 65 kw ile 220 norm tork üretiyor. 0-50 kilometre hıza ise 4 saniyede ulaşıyor. Aracın pili 290 kilogram. Zoe tam dolu şarj ile 210 kilometre yol yapabiliyor. Renault’un diğer elektrikli modelleri olan Fluence 185, Kangoo Zoe 170, Twizy ise 100 kilometre yol yapabiliyor. Araçta aynı zamanda aktif parfüm difizörü var. Torpido üzerinden yer alan aparat açıldığında aracın içine parfüm kokusu yayılıyor. Elektrikli Zoe’e yaya güvenliği açısından 3 tip motor sesi yer alıyor. Otomobilde garanti süresi ise 5 yıl-100 bin kilometre motor için, 2 yıl-100 bin kilometre araç için sunuluyor. Pil garantisi ise süresiz. Otomobilin kaskosu ise akaryakıtlı modeller ile aynı fiyatta. Yıllık 1.500 ila 1.800 TL arasında ortalama kasko fiyatı var.

RENAULT 4 yılda 176 bin elektrikli sattı 

Dünya genelinde 2010 yılından bu yana 500 bin elektrikli otomobil satıldığı söyleyen Aybar, Renault Grubu’nun ise bu satıştan 176 bin 326 adedini gerçekleştirdiğini belirtti. Aybar 2025 yılına kadar Renault’un tüm satışlarında elektrikli otomobil segmentinin yüzde 15 pay almasını hedeflediklerini söyledi. İstanbul’da 3 milyon aktif aracın bulunduğuna da değinen Aybar, bu araçların ciddi şekilde hava kirliliğine sebep olduğunu ifade etti. 
 
Araç giderken şarj olabiliyor
 
Aracın en önemli özelliklerinden biri de, gaz pedalından ayağın çekilmesi durumunda kendini şarj edebilme özelliğine sahip olması. Otomobil ekonomik kullanımda, kendini şarj edebilme özelliği ile birlikte uzun süre kullanım sağlıyor. ZOE birçok otomobilde sunulan ekipmanların dışında yokuşta kalkış destek sistemi, LED gündüz farları, eller serbest Renault Card sistemi, Renault Take Care Paketi, internet bağlantılı entegre navigasyon ve multimedya gibi özellikmere sahip. 
 
5 liraya 210 km yol yapabiliyor
 
Zoe’yi Fluence’den ayıran en büyük özelliği ise şarj süresinin kısa olması. Fluence’nin 6 saat gibi uzun bir sürede şarj olması tepkilere neden olmuştu. Renault adeta bir devrime imza atarak Zoe modelinde şarj süresini 30 dakikaya indirdi. Bu yenilik ile Zoe satışlarının beklentinin üzerine çıkması planlanıyor. 43 kw elektrik enerjisi ile 30 dakikada şarj olabilen Zoe, 22 kw enerji ile 1 saatte, 3 kw enerji ile de (evde kullanılan) 6-9 saatte tam dolu şarj olabiliyor. Zoe Ranault bayi ve servislerinden ücretsiz olarak şarj edilebiliyor. Otomobili ayrıca evde şarj etmek de mümkün. Otomobil evde kullanılan 3 kw elektirik enerjisi ile şarj edildiğinde, elektrik faturasına 5 lira yansıyor. 6 saate şarj olan araç, 5 lira karşılığında ekonomik kullanımda 210 km yapıyor.