20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

392 Suriyeliye sertifika

Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçarak kurulan çadırkentlerde barınan Suriyeliler için 7 ildeki 12 konaklama tesisinde başlatılan Türkçe eğitiminde başarılı olan 392 Suriyeli'ye, Gaziantep'in Nizip İlçesi'ndeki konteyner kentte törenle sertifikaları verildi.

DHA2 Ekim 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
392 Suriyeliye sertifika
Gaziantep Üniversitesi, AFAD, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve UNICEF Türkiye tarafından Suriyeli sığınmacılar için, 7 ildeki 12 konaklama tesisinde 6 aylık Türkçe öğrenme kursu açıldı. Kursa katılan bin öğrenciden 392'si, kursu başarıyla bitirerek sertifika almaya hak kazandı. Türkçe öğrenen Suriyeliler için, Nizip Konteyner Kentte tören düzenlendi. Törene Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, UNICEF Türkiye Başkanı Dr. Ayman Abulaban ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzmanı Musa Budak, Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan ile TÖMER Müdürü Mustafa Gültekin ile Suriyeli kursiyerler katıldı.

Sertifika töreninde konuşan Rektör Prof.Dr. Yavuz Coşkun, Türk konukseverliğinin gereği olarak Suriyelilere sahip çıkmak zorunda olduklarını belirterek, "Türkçe Eğitim ve Uygulama Merkezi olarak AFAD, UNICEF Türkiye, Yurt Dışı Akraba Topluluklar Başkanlığı ile bir büyük proje oluşturduk. Bu nedenle proje kapsamında 7 ildeki 12 kampta bine yakın öğrenci eğitim gördü; bu eğitim sonunda bu öğrencilerden 500'ü artık Türkiye'deki üniversitelere kabul edilecek seviyeye geldi. Tabi bu gibi programlarımız devam edecektir. Çünkü bu ve buna benzer programlar Türk Milletinin misafirperverliğini ve bu konudaki duyarlılığını bir ölçeğidir" dedi.

UNICEF Türkiye Başkanı Ayman Abulaban ise, Suriye'nin zor dönemden geçtiğine değinerek, "Bizim buradaki hedefimiz Suriye'nin geleceğini ayakta tutmak. Bu da ancak bilim ve eğitimle mümkün olacaktır. Buradaki kurslara devam eden gençler Türkçe öğrenerek üniversiteye girme yolunda önemli bir adım attılar" diye konuştu. Kursları düzenleyen TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin de, dil eğitimi için kısa sürede 392 genci Türkçe öğrenmesinin memnuniyet verici olduğunu, kursların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini kaydetti. Konuşmaların ardından Suriyeli kursiyerler, sertifikalarını aldı. Sertifika almaya hak kazanan Suriyeliler'in, Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görmeye hak kazandıkları da belirtildi.