26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

500 bin liralık şanlı vurgun

Sülün Osman’ı bile kıskandıracak bir vurgun yapan AKSAV’ın, Kültür Park esnafından aldığı senetlerin nerede olduğu bulunamıyor.

22 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
500 bin liralık şanlı vurgun

EKDAĞ’ın yetkisinde olan iş yerlerini kiraya vererek, Sülün Osman’ı bile kıskandıracak bir vurgun yapan AKSAV’ın, Kültür Park esnafından aldığı senetlerin nerede olduğu bulunamıyor.

Esnafa, başkasının mülkünü kiralayarak ve Altın Portakal Heykelciği satarak; yaklaşık 500 bin liralık vurgun yapan Hüseyin Şanlı ve AKSAV hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan iş yeri sahipleri, “Senetlerimiz üçüncü kişilerde. Parayı ödememize rağmen senetlerimizi alamıyoruz” dedi. Şanlı’nın esnaftan aldığı senetleri, ilk olarak Altın Portakal Heykelcikleri’ni yapan bir firmaya verdiği ortaya çıktı. Heykelciklerin piyasa değeri  bir milyon lira olan heykelciklerin bu firmaya 2 milyon 500 bin liraya yaptırıldığı iddia ediliyor. AKSAV’ın öncelikli olarak resmi kurumlara lan borçları ve personel maaşlarını ödemesi gerekirken senetleri heykelcikleri yapan firmaya vermesi dikkat çekti.

Yılın vurgununun boyutları ortaya çıkıyor. EKDAĞ’ın yetkisinde olan Atatürk Kültür Parkı Cam Piramit içi fuar alanı 1.kısımda bulunan işyerlerini kiraya veren AKSAV’ın, bu sayede 420 bin lira vurgun yaptığı ortaya çıktı. Başkasının yetkisinde olan bir bölgeyi kiraya vererek, Sülün Osman’ı bile kıskandıran AKSAV’ın, bununla yetinmediği, iş yeri sahiplerine baskı uygulayarak Altın Portakal Heykelciği sattığı ortay açıktı. Herhangi bir fatura vermeden gerçekleştirilen satışlardan da yaklaşık 50 bin lira vurgun yapıldığı anlaşıldı.

Hüseyin Şanlı ve AKSAV tarafından kandırılan esnaf ise, bir yandan yaşadığı mağduriyetleri gidermeye çalışırken, diğer yandan verdikleri senetleri geri almaya çalışıyor. Senetleri hiç tanımadığı kişilerin elinde dolaşan esnaf, Antalya kültür ve sanat hayatının kalbinin attığı bir yerin işletmecileri olarak mafyavari kişilerle bile uğraşmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor. Senetleri ile kredi çekenlerin bile olduğunu kaydeden iş yeri sahipleri, bazı senetlerin teminat olarak bankalara verildiğini ifade ediyor. Senetleri bankalarda olan iş yeri sahiplerinin sevindiği; çünkü en azından borcu ödeyince senedi alabildiğini anlatıyor. Bir iş yeri sahibi, 30 bin liralık senedi için 42 bin lira ödediğini; ama hala geri alamadığını anlatıyor. 

Bir iş yeri sahibi, “Satılan senetlerimizin kimlerde olduğu, nerelere ödememiz gerektiği ve kimlerle muhatap olacağımızla ilgili tarafımıza bilgi verilmediğinden; her ödeme zamanında büyük mağduriyetler yaşamaktayız” diyerek yaşadıklarını anlatıyor.

AKSAV’ın, yaşadıkları mağduriyetleri gidermek ya da bir çözüm bulmak için kendileri ile temas kurmadığını anlatan iş yeri sahipleri, bunun için Hüseyin Şanlı ve AKSAV hakkında hukuki süreç başlatacaklarını ifade etti.

PİS KOKULAR GELİYOR

AKSAV’ın işletmecilerden aldığı senetleri, ilk olarak Altın Portakal Heykelcikleri’ni yaptırdığı firmaya verdiği ortaya çıktı. Bir vakıf olarak devlete olan borçlarından sorumlu olan AKSAV’ın personel maaşları ve SGK borçları dururken senetleri bu firmaya vermesi tartışmaları beraberinde getirdi. İddialara göre firma heykelleri AKSAV’a 2 milyon 500 bin liraya yaptı ancak gerçek değeri bir milyon lira civarında idi. Aylardır ödenmeyen personel maaşları ve milyonlarca lira borcu dururken piyasa değerinden fazlaya yaptırılan heykelciklerin parasının ödenmesi dikkat çekti. ESNAF aradaki bir bucuk milyon liralık farkın komisyon olduğunu, AKSAV yönetiminin bu komisyonu alabilmek için senetlerini firmaya verdiğini öne sürdü.