26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İbadi: Irak petrolü Türkiye’den geçip dünyaya açılsın

Bağdat ile Maliki sonrası başlayan normalleşme işbirliğine dönüştü. Irak Başbakanı İbadi “Irak petrolünün Türk topraklarından geçerek dünya pazarına açılmasını istiyoruz” dedi, güvenlik ve silah desteği istedi. Başbakan Davutoğlu ise “Her desteğe hazırız” mesajı verdi.

Lütfi Kaplan26 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İbadi: Irak petrolü Türkiye’den geçip dünyaya açılsın

Irak ile Türkiye, Irak eski Başbakanı Nuri Maliki döneminin ardından normalleşmeye başlayan ilişkilerinde, dün terör ve ekonomide yeni işbirliği alanlarına varan bir ilerlemeye tanık oldu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi dün beraberinde 6 bakan ile Ankara’ya geldi. Dışişleri, enerji, elektrik, savunma, su ve devlet bakanlarından oluşan ziyarette, iki ülke arasında 2009’da kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısı da yapıldı. İbadi’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelerde ana gündemi IŞİD’e karşı ortak mücadele, Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya açılması gibi uluslararası kamuoyunun odaklandığı konular oluşturdu.

DEAŞ bütün bölgeyi etkiliyor

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi iradesini güçlü sekilde uyguladıklarını belirterek, Irak’taki DEAŞ terör örgütü saldırılarının sadece Irak’ı değil, bütün bölgeyi etkilediğini  vurguladı. “Bu çerçevede Irak’ın toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarına Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı gibi bakıyoruz; her türlü desteği vermeye hazırız” diyen Davutoğlu, “Bölgedeki bütün terör örgütlerine karşı ortak tavır konusunda mutabıkız. Gerek DEAŞ gibi son dönemde çıkan, gerekse on yıllardır Irak’tan Türkiye’ye saldıran PKK terör örgütü olsun, bütün terör örgütlerine karşı ortak tavır içersindeyiz“ şeklinde konuştu.

Her türlü fikre açığız

Davutoğlu, Iraklı bir gazetecinin, “Türkiye’nin rolü veya Türkiye tarafından Irak’a sunulan, terörle mücadele konusunda desteği nedir?” sorusu üzerine, “Irak merkezi hükümetine destek hususunda her türlü fikre açığız. Terörle mücadelede işleyen mekanizmalar var. Irak’ta eğitim ve diğer konularda destek vermeye de hazırız. DEAŞ’a karşı Peşmerge’ye eğitim veriyoruz. Eğit-Donat noktasında desteğimiz sürüyor. Suriye yabancı savaşçılara kapanmalı. Yabancı savaşçılar konusunda ise hiçbir yabancı savaşçının olmaması, Her iki ülkenin halkı dışında hiçbir yabancı güç bu ülkelerde olmamalıdır. Türkiye yabancı savaşçılar konusunda ilkesel tutuma sahiptir” dedi.

Irak Anayasası vurgusu

Davutoğlu, İbadi ile ekonomik ilişkileri de görüştüklerini belirterek, Kuzey Irak vee Bağdat Yönetimi arasında petrol ve doğalgaz anlaşmazlığı konusunda Ankara’nın izleyeceği politika konusunda şu ipucunu verdi: ”Basta enerji konusu, Türkiye ve Irak’a büyük bir isbirliği imkanı sağlıyor. Irak’ın zengin kaynaklarının, dünya piyasalarına açıklaması konusunda, Irak Anayasası’na dayalı olarak, Irak anayasasının öngördüğü prensiplerle işbirliği yürütülecektir.”

İbadi’nin Türkiye’den talepleri

Haydar İbadi ise IŞİD ile mücadelede istihbarat paylaşımı, asker ve polis eğitiminin yanında silah da istedi.

Irak bütçesi ve petrolle ilgili konuların dün Irak parlamentosunda görüşüldüğüne de işaret eden ibadi, “Irak petrolünün Türk topraklarından geçerek Ceyhan limanına gelerek oradan da dünya pazarına açılması konusu gündeme gelmiştir. Biz bu anlaşmayı daha da güçlendirerek Türkiye üzerinden bu ihracatı yapmak istiyoruz. Bu ekonomik yönden Türkiye ve Irak’ın çıkarınadır” dedi.     

Silah dahil, listeler sunuldu

İbadi, IŞİD ile mücadelede, “Türkiye ile Irak arasında listelerin sunulduğunu” da şu sözlerle açıkladı: “Kesinlikle IŞİD sadece Irak ve Türkiye’nin değil bütün bölgenin güvenliğini tehlikeye sokuyor. Başbakan da bu yardımı sunacaklarını söylediler. Askeri, eğitim, silah konusunda bile bu konuşmalar geçti. Listeler sunuldu, onlar hazır olduklarını ifade ettiler. Suriye’de çatışmalara karşıyız.”

“Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi ve Irak güvenlik güçlerinin güçlendirilmesi konusunda Türkiye’nin sunduğu yardımlar için teşekkür ederiz” diyen Başbakan Haydar el-İbadi, “Herhangi bir terör örgütünün Türkiye’ye zarar vermesine izin vermeyiz” şeklinde konuştu.

YETİM BAŞINI OKŞAMAK EN GÜZEL HEDİYE

Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın düzenlediği Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlananların İstihdamına İlişkin Kura Törenine katıldı. Başbakan şu mesajları verdi:

İkinci annemin merhameti...

“Gençler... Siz kimsesiz değilsiniz, sizin kimseniz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Başta ben, bütün devlet kademeleri, sizin kimseniz olmak için gece gündüz çalışacaktır. Annemi 4 yaşında kaybetmiştim. Eğer babamın dirayeti, şefkati ve beni büyüten ikinci annemin merhameti olmasaydı belki ben de sizlerin arasında olacaktım.

Peygamberimiz de yetimdi

Herkesin, yetimhanedeki çocukların gözlerindeki ışıltıyı görmesini istiyorum. Dünyada hiçbir şey bir tek yetimin ışıltılı gözünden daha derin ve daha güzel değildir. Hz. Peygamberimiz onun için ‘yetim, yetim, yetim’ demiştir. Kendisi de yetim ve öksüzdü. Yine de kardeşlerimize seslenerek diyorum, ‘Siz, yetim ve öksüz bir peygamberin yolundasınız. Özgüveninizi kaybetmeyin. Bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum. Hediyeleşirken bir fidan yanında, bir yetim bakma konusunda da hediye kavramımızı geliştirelim. En güzel hediye, bir yetimin başını okşamaktır, merhamet göstermektir, ona muhabbetle bakmaktır, ona yalnızlığını, kimsesizliğini unutturmaktır.”