25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

''74 milyon kaybetti yabancı kazandı''

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir'den Gezi Parkı olaylarını değerlendirdi

18 Haziran 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
''74 milyon kaybetti yabancı kazandı''

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki heyeti kabul eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gezi Parkı ile başlayan olayları konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gezi Parkı odaklı gelişmelere ilişkin, "Lütfen ağacı bahane edip de Türkiye'yi karıştırmaya kalkmasınlar. Zaten vatandaş da bunu anladı. Meselenin özü ağaç meselesi değil" dedi.

Eroğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakan Eroğlu, Gezi Parkı odaklı olayların Türkiye'ye ve 76 milyon vatandaşa zarar verdiğini ifade ederek, "Çünkü Türkiye'nin dışarıda gerçekten çok büyük bir itibarı var. Gerek iç basın, bazı basın gerekse dış basın, Türkiye'nin bu itibarını zedelemek için büyük gayret gösterdiler. Yani küçük bir hadiseyi çok daha büyüttüler. Sanki bütün Türkiye'de bu karışıklık oluyormuş gibi... Bunu ne adına yaptılar. Ağaç adına yaptılar" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, "Hodri meydan diyorum. Son 10 yılda bizim çevre, ağaçlandırma, tabiatı koruma, doğal yaşamı koruma konusunda yaptığımız çalışmalar bir zirvedir. Gerçekten tarih bunu yazacaktır. Esasen biz tabiatı en çok koruyan, en çok ağaçlandırma yapan, en çevreci hükümetiz, gelmiş geçmiş hükümetler içinde..." diye konuştu.

Son 10 yılda, 2 milyar 800 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını ve bir rekor kırdıklarını belirten Eroğlu, fidan üretimini 7 kat artırarak, yılda 470 milyon fidan rakamına ulaştıklarını, ayrıca kurum, kuruluş ve vatandaşlara bedava ağaç dağıttıklarını hatırlattı. Eroğlu, "Maalesef Türkiye'de, Gezi'de kesilen 3-5 tane ağaçtan dolayı bakın böyle bir takım sıkıntılar doğabiliyor" dedi.

Orman varlığının hem alan hem de odun serveti olarak arttığını vurgulayan Eroğlu, Türkiye'nin, ağaçlandırmada dünyada ilk üçe yükseldiğini belirtti. Eroğlu, oran olarak bakıldığında ise Türkiye'nin ağaçlandırma, ormanları koruma ve yangınlarla mücadelede ise bir numara olduğuna dikkati çekti.

Arıtılan atık su miktarını yüzde 30'dan yüzde 76'ya yükselttiklerini, Türkiye'nin havasının ise şu anda pırıl pırıl olduğunu anlatan Eroğlu, yaklaşık 45 milyon kişinin katı atıklarını toplayan bir sistemi kurduklarını, mavi bayraklı plaj sayısının arttığını söyledi.

-"Türkiye'nin önünü kesmek istiyorlar"

Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Dolayısıyla lütfen ağacı bahane edip de Türkiye'yi karıştırmaya kalkmasınlar. Zaten vatandaş da bunu anladı. Meselenin özü ağaç meselesi değil. Türkiye'nin önünü kesmek istiyorlar. Türkiye'den, Avrupa'da bazı ülkeler rahatsız. Dolayısıyla neden? Afrika'da görüyor Türkiye var. Orta Asya'ya gidiyor Türkiye. Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu'da Türkiye var. Dolayısıyla bundan rahatsız olan ülkelerin maalesef kışkırttığı bir hareket diye düşünüyorum. Başlangıçta samimi olarak başlamıştır. Ama neticede şunu ifade ediyoruz. Biz her türlü fikre saygılıyız. Fikirlerin tartışmasından memnuniyet duyarız. Gelse söylese 'Burada şu var', gerekirse vatandaşa sorarız. Biz bunu her zaman yaptık."

Eroğlu, "Başlangıçta samimi insanlar, çevreciler vardı belki. Ama bazı provokatörler devreye girdi. Yurtdışından bir takım basın yayın organları bunu fırsat bildi, Türkiye'yi karıştırmak için, önünü kesmek için..." diye konuştu.

Vatandaşlara da teşekkür eden Eroğlu, "Hakikaten bizim millet feraset sahibi. Başka bir ülke olsa daha başka olurdu. Ama orada provokatörlere kaldı. Milletimizin büyük çoğunluğu, milletimizin diğer gayrı ekseriyeti buna pirim vermedi" değerlendirmesinde bulundu.

-"10 yılda ülkemize kazandırdığımız itibarı 15 günde erozyona uğratır duruma geldik"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise Türkiye'nin 10-15 gündür sıkıntılı bir süreç yaşadığını ve ülkenin bunu hiç haketmediğini belirterek, "10 yılda hep beraber tırnaklarımızla ülkemize kazandırdığımız itibarı 15 gün içerisinde erozyona uğratır bir duruma geldik. Ama ben inanıyorum ki Anadolu insanının feraseti burada da kendisini gösterecek ve bu bağdireyi de demokrasimizi de daha güçlendirerek inşallah aşacağız" ifadesini kullandı.

Yurt dışında Türk ürünlerine karşı bir güven oluştuğunu dile getiren Özdebir, bunun, birçok ülkeyi ve kişiyi rahatsız ettiğini kaydetti.

Özdebir, "Daha fazla uyanık olmamız lazım. Milletçe daha fazla dikkat etmemiz lazım. Yapmış olduğumuz her işin, söylemiş olduğumuz her sözün kime yarayacağına çok dikkat etmemiz lazım. Ama şu yaşanan olaylar keşke yaşanmasaydı. Türkiye'ye yaramadı. Biz bunu görüyoruz. İş ilişkilerimizde de görüyoruz. Yatırım kararlarının ertelenmesinde görüyoruz. Yurt dışındaki müşterilerimizle olan münasebetlerimizde görüyoruz" dedi.

Eroğlu'nun "bunda kim kazandı" sorusu üzerine Özdebir, "Herkes kaybetti. Ülke olarak kaybetti. Dışarıda kazananlar var. Ama 74 milyon Türk insanı bu işte kaybetti. İnşallah daha dikkatli oluruz" diye konuştu.

Çevre konusundaki masum bir hassasiyetle olayların başladığını anlatan Özdebir, orman varlığının her geçen gün arttığını, sanayicilerin de bu konuda daha duyarlı hale geldiğini ifade etti.

Önümüzdeki yıllarda savaşların su üzerine olabileceğine dikkati çeken Özdebir, tarım arazilerinin ve su havzalarının kullanımında sanayiciler olarak üzerlerine düşen görevler bulunduğunu belirterek, bu konuda gerçekleştirilecek çalışmalarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan destek talep ettiklerini dile getirdi.

Özdebir, "Aslında oradaki 4-5 tane ağaçtan başlayan bu kavga yerine daha makro bakıp dünya mirasını korumak açısından yapılması gereken şeyleri belki konuşmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.