19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

74 yıllık tabunun yıkılması önemli

Dersim'in Kayıp Kızları belgeselinin yönetmeni Nezahat Gündoğan, Dersim katliamının dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2009’da ‘katliam’ olarak tanımlanmasına kadar geçen 74 yıllık sürede hiç konuşulmadığını hatırlattı.

GÜLDEN KILIÇ24 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
74 yıllık tabunun yıkılması önemli

 Katliamın 74 yıl boyunca kamusal alanda hiç tartışılmadığını tekrarlayan Gündoğan, “Bu tabunun yıkılıyor olması çok önemli. İstenildiği kadar yok sayılsın, üstünden atlansın, kapatılmaya çalışılsın. Dersim Katliamı’na ilişkin devletin atacağı somut adımlar, Barış sürecini ve Alevi açılımını önemli bir noktaya götürecek. Dersim, Alevi katliamıdır, Kürt katliamıdır, Ermeni katliamıdır. Tüm bu toplumsal kesimlere yönelik asılında verilen önemli bir mesaj olacaktır. Siyasi tutarlılık açısından doğru bir yere oturmuş olacak süreç” dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmalı

TSK’nın katliama ilişkin belge ve bilgileri açıklaması gerektiğini belirten Gündoğan, Sezgin Tanrıkulu’nun CHP adına  özür dilemesinin de yeterli olmadığını ifade ederek, “Dersim boyunlarında bir ip olacak. CHP’nin tabanının önemli bir kısmı Alevilerden oluşuyor. Kılıçdaroğlu’nun Dersim ile ilgili çok şey bildiğini düşünüyorum. Suskunluğu bilmemesinden değil doğru bir tavır  almamasından kaynaklı. Çünkü kimliğini CHP Genel Başkanı olarak görüyor. Artık bu suskunluk durumundan çıkmalı” diye konuştu.

Mağaralarda hala insan kemikleri var

Gündoğan, Dersim katliamına maruz kalan insanların ve çocuklarının taleplerinin insani olduğunu hatırlattı. Bu taleplerin siyasiler tarafından abartılmaması gerektiğini kaydeden Gündoğan, “Dersimlilerin bildiği toplu mezarlar var, onların açılması gerekiyor. Mağaralarda hala insan kemikleri var, kayıp çocuklar, ailelerini arayan kadınlar, onların çocukları, kaç kız hangi ailelere verildi. Bunlar devletin elinde mevcut.” dedi.