19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

AB ile maçtan galip çıkarız

Zeybekci “Biz AB’nin 3. ülkelerle STA’sında taraf olursak bunu avantaj olarak kullanırız. AB ile Gümrük Birliği’nde açmadığımız alanları tarım, hizmetler ve kamu alımlarında açarsak, bu maçtan biz galip çıkarız” dedi.

ERCAN BAYSAL29 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
AB ile maçtan galip çıkarız

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin, AB’nin 3. ülkelerle STA’sına taraf olması halinde bunu avantaj olarak kullanacağını belirterek “AB ile Gümrük Birliği’nde açmadığımız hizmetleri tarım ve kamu alımlarında açmaya hazırız. Tarım, hizmetler ve kamu alımlarında açarsak biz bu maçta galip çıkarız” dedi. Zeybekci, AB ve ABD arasında Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması (TTIP) görüşme süreci devam ederken Türkiye’nin ev ödevlerine çalıştığını söyledi. Bütün ülkelerin dolaşıldığını belirten Zeybekci “İspanya ve Portekiz’e gittik şimdi Lüksemburg’dayız. İtalya’ya gideceğiz. Yunanistan da bizi haklı buluyor. Bu konuda biz yüzde 100 haklı bulunuyoruz” dedi.

Karşılığını veririz

İthalat ve ihracat farklılığından kaynaklanan yıllık 4-5 milyar dolarlık maliyet olacağını belirten Zeybekci “Bu sadece bununla sınırlı değil. Herhangi bir tarım ürünü girişinde Türkiye’deki beyaz et sektörünün bittiğini düşünün. ABD büyük destekler veriyor. Bu avantajlar sebebiyle bazı ürünlerde ticari bir istilaya düşülür. Bizi zorlar. Biz çekinmeyiz bizim kapımızda açılırsa. Biz bunun karşılığını verebiliriz” dedi. Öte yandan Ekonomi Bakanlığı teknik müşavirlik firmalarının yurt dışında üstlendiği projeler için verilen azami desteği proje başına 300 binden 1 milyon dolara yükseltti.

FAİZ KONUSUNDA YORUM FARKI VAR

Bakan Zeybekci faiz konusunda tartışma yaşanıp yaşanmadığına yönelik soruya şu yanıtı verdi: “Maliye Bakanı’nın öncelikleri ve yorumları ile Ekonomi Bakanı’nın farklı olması normal. Maliye Bakanı finansal sürdürülebilirliği ile kendi doğrularını söylerken benim söylediğim şeyler büyümenin, istihdamın, ihracatın ve yatırımların artmasının ekonomi dünyasının ucuz maliyetlerle finansman bulmasının kaygılarıdır.”