5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

ABD'den çok kritik Suriye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'le Suriye konusunda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

9 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
ABD'den çok kritik Suriye açıklaması
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esad'ın tüm kimyasal silahları devretmesi halinde askeri müdahaleyi engelleyebileceğini söyledi.



Suriye'ye olası askeri müdahaleye destek için Avrupa'da temaslarda bulunan Kerry, bugün Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile bir araya geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Kerry, Ortadoğu barış süreci görüşmeleri çerçevesinde dün akşam Londra'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştüğünü söyleyerek, İsrail ile Filistin arasındaki müzakerelerin devam ettiğini ve tarafların bu sürecin zedelenmemesi için gösterdiği çabaların önemli olduğunu kaydetti.

Ülkesi ile İngiltere arasındaki "özel ilişkilere" değinen Kerry, "Bunun, İngiliz Parlamentosu'ndaki oylamadan önce de böyle olduğunu, sonra da uzun süre böyle olacağını" ifade etti. Kerry, "Aramızdaki bağ, bir oylamadan veya tarihteki bir andan daha büyük" dedi.

-"Yıllardır çaba sarfediyoruz"

Kerry, Suriye'ye olası askeri müdahaleye karşı çıkanlar olduğunu bildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Ama insanların bir diktatöre, 'kendi halkını öldürmek için kimyasal silahlardan uzak dur ve halkını koru' demesinin iyi olacağını düşünüyorum. Ülkelerin medeniyeti savunmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. ABD, Başkan Obama, ben ve diğerleri Suriye'deki duruma son verilmesi için siyasi bir çözüm bulunması gerektiğine katılıyoruz. Askeri bir çözüm yok. Ama bu siyasi çözümü taraflar görüşmeli ve eğer taraflardan biri kimyasal silahlarla kendi halkını öldürüyorsa ve bunu cezasız kalarak yapıyorsa, hiçbir zaman müzakere masasına gelmeyecektir. Çözüm, savaş alanında bulunmayacaktır, müzakere masasında bulunacaktır. Ancak bu masaya ulaşabilmemiz gerekir."

Suriye'deki durumu "küresel büyüklükte insani felaket" olarak tanımlayan Kerry, ülkesinin Suriye'ye insani yardımı sürdüreceğini kaydetti. Suriye'de tarafları bir araya getirerek, siyasi bir çözüm bulunması için yıllardır çaba sarfettiklerini belirten ABD Dışişleri Bakanı, Esed rejiminin kimyasal silahları yeniden kullanmaması için uluslararası toplumun sert tepki vermesi gerektiğini kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye olası askeri müdahale konusunu Kongre'ye soracak olmasını "cesur bir karar" olarak değerlendiren Kerry, bazı kişilerin kimyasal saldırıyla ilgili kanıtlar konusunda hala şüpheleri ve Irak'ta yaşananlardan dolayı endişeleri olduğunu bildiğini kaydetti.

Kerry, "Esed rejiminin kimyasal saldırı yapılması için emir verdiğini biliyoruz. Bu saldırının olduğu yere askerler koyulduğunu biliyoruz. Fiziksel olarak füzelerin geldiği yerleri ve düştükleri yerleri biliyoruz. Bu füzelerin, rejimin kontrolü altındaki bölgelerden gelmesi ve muhaliflerin olduğu bölgelere düşmesi tesadüf değildir" diye konuştu.

Rejimin saldırının ardından bölgeyi 4 gün boyunca bombaladığını belirten Kerry, şunları kaydetti:

"Suriye ve İran, kimyasal silah saldırısı olduğunu kabul etti. Bilimsel olarak herhangi bir kapasiteleri olmayan insanları suçladılar. Dolayısıyla kanıt güçlü. Bizim sormamız gereken soru, bununla ilgili ne yapacağımızdır. Sırtımızı mı döneceğiz? Halihazırda tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. Bu tür tehditler, her gün karşı karşıya olduğumuz tehditlerden farklı değil. Buna karşı durmazsak, daha fazlasıyla karşılaşacağız. Bir şey yapmamanın riski, yapmaktan daha fazladır."

-"Ortak hedefler ve çabalar var"

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague de, hükümetinin parlamentonun önceki hafta Suriye'ye olası askeri müdahaleye İngiltere'nin katılmaması konusundaki kararına saygı duyduğunu ancak ülkesi ile ABD arasında Suriye konusunda ortak hedefler ve çabalar olduğunu bildirdi.

Hague, bu hedefleri, "Suriye'de geçiş hükümetini sağlayacak ikinci Cenevre barış sürecinin başlatılmasının koşullarının yaratılması, insani yardımlarda bulunulması, Suriyeli muhaliflere destek verilmesi ve insanların yaşamlarının kurtarılması, kimyasal silahların kullanımına sert bir uluslararası tepki verilmesi" olarak sıraladı.

21. yüzyılda kimyasal silah kullanımının sonuçlarının olmamasının düşünülemeyeceğini dile getiren Hague, "Uluslararası toplum olarak Suriye'de daha fazla kimyasal saldırı yapılmasını engellemeliyiz ve saldırıyı düzenleyenlerden hesap sormalıyız" dedi.

Hague ayrıca, ülkesinin Suriye'ye insani yardımlarının süreceğini ve "en yakın müttefiki" olarak tanımladığı ABD ile Suriye konusunda yakından çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.