25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

ABD’den IŞİD’e karşı bölgesel ve küresel koalisyon hazırlığı

Obama yönetiminin, IŞİD’le mücadelede çok yönlü ve çeşitli ülkelerin farklı katkılar ortaya koyabileceği bölgesel ve küresel bir koalisyon inşa etmeye çalıştığı belirtildi. Fransa ise, bu koalisyonda ‘Barbar Esad’ın olmayacağını söyledi.

29 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD’den IŞİD’e karşı bölgesel ve küresel koalisyon hazırlığı

ABD’nin IŞİD’in ilerlemesini durdurmak için Irak’ın yanı sıra örgütün Suriye ayağı için operasyon düzenleyip düzenlemeyeceği Washington’da en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, ABD’den IŞİD tehdidine karşılık çok yönlü, geniş katılımlı bir koalisyon oluşturma çabası içinde oldukları açıklaması geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, “Avrupa’dan, Arap dünyasından ve ötesinden olsun, IŞİD tehdidi ve bu tehdidin yol açtığı sonuçlarla mücadelede katkılar sağlayabilecek ülkeler koalisyonu oluşturma çabası yürütüyoruz. Katkı sağlamanın birçok yolu var. İnsani yardım, askeri, istihbarat, diplomatik... Bu sadece ABD’nin değil, bir dizi ülkenin elini taşın altına koymasını gerektiren bir çaba” diye konuştu. Psaki, IŞİD’e karşı ülkeler koalisyonu inşa etme çabaları kapsamında doğal olarak görüşecekleri ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirtti. 

Esad’la işimiz olmaz

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD’e karşı savaşta Esad’ın müttefikleri olamayacağını dile getirdi.  Holande, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan “muhalif güçlerin” desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Hollande, “Esad teröre karşı savaşta müttefikimiz olamaz. İki barbar güç arasında seçim yapmayız” dedi.  IŞİD’e karşı savaşta Irak’a destek vereceklerini belirten Hollande, uluslararası kamuoyuna da seslenerek, “IŞİD ile savaşta uluslararası kamuoyu muhalif savaşçılara kanat germeli” dedi.

ABD’Lİ ANNEDEN MESAJ

IŞİD terör örgütünün esir aldığı Amerikalı serbest gazeteci Steven Joel Sotloff’un annesi Shirley Sotloff, örgüt lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’den, oğlunun serbest bırakılmasını istedi. Gazetecinin, ABD’nin yaptığıyla ilgili hiçbir kontrolü bulunmadığını belirten anne Sotloff, oğlunun ABD’nin eylemlerinden sorumlu tutulamayacağını kaydetti.  Sotloff, Bağdadi’ye, ‘’Her daim bildiğim, siz halife, bağışlayabilirsiniz. Sizden oğlumu serbest bırakmanızı rica ediyorum. Bir anne olarak, sizden merhametli olmanızı ve otoritenizi kullanarak onun hayatını bağışlamanızı istiyorum.’’ dedi.

Irak, Blackwater delillerini yok etti

Irak’ta 2007 yılında hiçbir gerekçe olmadan kasten ateş açarak sivilleri öldürmekle suçlanan Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater çalışanları hakkında ABD’de görülen davada savunma avukatı, Irak polisinin bu suçlamayı kanıtlayacak delilleri ortadan kaldırdığını bildirdi. Haziran ayında görülmeye başlanan davada, eski Blackwater çalışanı Paul Slough’u temsil eden savunma avukatı Brian Heberlig, Irak ulusal polisinin,olay yerindeki kanıtları ortadan kaldırdığından işin aslının hiçbir zaman bilinemeyeceğini belirtti.

Savcı Anthony Asuncion, federal jüriye, Blackwater çalışanlarının yedi yıl önce Bağdat’ın Nisur Meydanı’nda düzenlediği saldırının, ardında “kanlı, delik deşik edilmiş cesetler” bıraktığını söylemişti. Slatten ve Slough ile yine iki eski Blackwater çalışanları Dustin Heard ve Evan Liberty, Eylül 2007’de ateş açarak 14 sivili öldürdükleri, 12’den fazla sivili yaraladıkları iddiasıyla yargılanıyor.