26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Fermani Altun: Alevi çözümüne ne Gezi ne de IŞİD engel olamaz

Erdoğan’ın verdiği Muharrem aşına katılan Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Altun, Gezi Parkı ve IŞİD olaylarıyla mezhepsel çatışma ortamı yaratılmak istendiğini fakat başarılı olunamadığını söyledi ve “Devlet ile Aleviler arasındaki sorun bitecek” dedi.

Erdinç Akkoyunlu5 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
 Fermani Altun: Alevi çözümüne ne Gezi ne de IŞİD engel olamaz

Alevi Açılımı programlarıyla Aleviler’in Türkiye’nin demokratikleşme hamlesi kapsamında düzenlenen Alevi Çalıştayları düzenleyen AK Parti hükümeti, şimdi de bu çalıştayların sonuçlarını yasal düzenlemeyle hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Alevi dedelerinin yasal statüsü, Alevi bilginlerin YÖK programlarıyla üniversitelerde yetiştirilmesi, Cem evlerinin durumu, Çorum, Maraş gibi katliamların aydınlatılması yer alırken Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, durumdan memnun olduklarını dile getirdi.

Sorunlar diyalogla çözülecek

Gezi ve IŞİD olaylarıyla mezhepsel çatışma ortamı yaratılmak istendiğini fakat başarılı olunamadığını anlatan Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yenilen Muharrem aşına değinerek, şöyle konuştu: “Çok olumlu bir görüşme yaptık Cumhurbaşkanımız ile. İlk defa 90 yıldan sonra Alevi Çalıştayını başlatan kişi. Dersim’in üzerindeki perdeyi kaldıran kişi. Verdiği mesajlar çok tarihiydi. Şunu ortaya koydular ki, Alevilerin sorunları ne olursa olsun diyalogla devam edecek ve çözülecektiri. Alevi dedeleri bile Aleviliği anlatacak donanımda değil. Çünkü devlet 90 yıl bizi yok saydı.

Dergah’a bilet alarak giriyoruz

1925’te tekke ve zaviyeleri kapattı. Mevleviler de gitti, Nakşiler de, başkaları da... Biz Hacı Bektaş dergahına müze olduğu için bilet alarak giriyoruz. Halbuki o dergah açılsa da orada cem edilse, Alevilik öğretilse, alimler yetişse. Bunu konuştuk. Cumhurbaşkanı’na ‘Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nu TBMM’ye getirilmesi konusunda hükümetle konuşun. O zaman kim samimi kim değil herkes görsün’ dedik. Olumlu buldu. Cumhurbaşkanı ‘YÖK bünyesinde bu akademilerin ve üniversitelerin kurulması lazım’ dedi. Bu ihtiyaç çok büyük. Sadece Tunceli Ünversitesi ile olmaz. Çünkü onların fiziki donanımı da az. Bizler gibi bu konuda bilgi sahibi kişilerin büyük şehirlerde üniversitelerde dersler vermesinin de önünün açılacağını konuştuk.”

Adının hiçbir önemi yok

Alevi açılımı sonundaki uygulamaların önemli olduğundan söz eden Fermani Altun, “Önce Gezi, sonra IŞİD olunca Aleviler ile devlet barışması askıya alındı gibi görüldü. Ama bu gerçekleşmeyecek. Devlet ile Aleviler arasındaki sorun bitecek. Önemli olan Cemevi’nin Alevi’nin ibadet ettiği yer olduğu düşüncesidir. Adı ibadethane olmuş olmamış mühim değil. İsim sonra konuşulur. Önemli olan ihtiyaçların giderilmesidir” dedi.