16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Alman Dışişleri: Türkiye’nin düşüncesi bizim için önemli

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer, IKBY'ye yapılan yardımlara ilişkin 'NATO partneri Türkiye’nin düşüncesi, kanaati ve bilgisi bizim için karar verme konusunda önemli’’ dedi.

AA20 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Alman Dışişleri: Türkiye’nin düşüncesi bizim için önemli

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yapılan  yardımlara ilişkin, ''IŞİD’in tehdidinden dolayı ağır sonuçların olabileceği endişesi bulunan bölgede, NATO partneri Türkiye’nin düşüncesi, kanaati ve bilgisi bizim için karar verme konusunda önemli’’ dedi.

Federal Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Schaefer'e, "Almanya’nın Irak’ın kuzeyine göndermeyi planladığı silahlar konusunda Türkiye'nin ne düşündüğü" sorusu yöneltildi.

Bir süre önce Dışişleri Bakanı Steinmeier ile Ahmet Davutoğlu’nun uzun bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Schaefer, görüşmede olası casusluk konusunun yanı sıra Türkler için çok önemli olan Suriye ve Irak'taki durumun kapsamlı  şekilde ele alındığını söyledi.

Schaefer, ''IŞİD’in tehdidinden dolayı ağır sonuçların olabileceği endişesi bulunan bölgede, NATO partneri Türkiye’nin düşüncesi, kanaati ve bilgisi bizim için karar verme konusunda önemli" diye konuştu.

Bir gazetecinin, dinleme iddialarına ilişkin Türk ve Alman istihbarat yetkililerinin bir araya geleceği iddialarını hatırlatması üzerine Schaefer, bundan haberinin olmadığını ifade etti.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de BND'nin Türkiye’ye yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddialarının hatırlatılması üzerine BND’nin çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi veremeyeceğini vurguladı.

"Amerika Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dinleme faaliyetleriyle ilgili  ABD’nin yeteri kadar saydamlık göstermediğini ifade eden Almanya, neden kendisi bu saydamlığı göstermiyor?" sorusuna Seibert, kamuoyu önünde ayrıntılar konusunda açıklama yapmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Almanya’da BND’nin yasalar çerçevesinde hareket ettiğini ve parlamento tarafından kontrol edildiğini belirten Seibert, tüm bilgilerin Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi’ne (PKGr) verildiğini, PKGr üyelerine incelemeleri için 200 civarında belge sunulduğunu, bazı üyelerin de bu hakkı kullandıklarını belirtti.

Almanya'da cami saldırıları

Seibert, Almanya’da son bir haftada gerçekleşen cami saldırılarıyla ilgili bir soru üzerine, Almanya’daki özgürlüğün, inanç özgürlüğünü de kapsadığını söyledi.

Steffen Seibert,  ''Kilise, havra veya cami olsun, ibadethanelere yapılan her saldırıyı Alman hükümeti olarak ağır bir şekilde kınıyoruz ve bunu yapan her zaman karşısında bizi bulur'' ifadesini kullandı.

Alman kargo uçaklarına İncirlik’e iniş izni

Türkiye’nin IKBY'ye yardım malzemesi götüren Alman kargo uçaklarına İncirlik’e iniş izni verdiği bildirildi.

Almanya Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün bir kargo uçağının yarım saat önce Schleswig-Holstein eyaletindeki Hohn Askeri Havaalanı'ndan kalktığını söyledi.

Türkiye'nin kargo uçağına İncirlik'e iniş izni verdiğini vurgulayan yetkili, uçağın İncirlik'te bir süre kaldıktan sonra yardım malzemelerini Erbil'e götüreceğini ifade etti.