24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Amforalar evine döndü

ABD’ye kaçırılan iki amfora 49 yıl sonra Türkiye’ye döndü. Eşinin kaçırdığı eserleri teslim eden Kyoko Schmidt “Türkiye’nin yurtdışına kaçırılan eserleriyle ilgili okuduğum haberlerden etkilendim” dedi.

AHMET FATİH ERTURAN ANKARA17 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Amforalar evine döndü

ANADOLU topraklarından koparılan tarihi eserlerin iadesi konusunda ısrarlı adımlar atan Türkiye’ye bir sevindirici haber daha ABD’den geldi. Washington Büyükelçiliği’ne gelen Kyoko Schmidt adlı kadın, eşinin 1965’te Bodrum’da bir batıktan kaçırdığı iki amforayı Türkiye’ye iade etmek istediğini söyledi.

Bakanlık devreye girdi

Türkiye’nin hem tarihi hem de doğal güzelliklerine ilgi duyduğunu belirten Schmidt “Türkiye ile ilgili turizm-kültürel gelişmeleri yakından takip ediyorum. İki ay önce William O’Ryan’ın ABD’ye götürdüğü iki amforayı iadesiyle ilgili bir haber okuyunca ben de bir şeyler yapmak istedim” dedi. Eserleri teslim alan Büyükelçilik, gerekli incelemelerin yapılması ve işlemlerin başlatılması için durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. Bakanlık uzmanlarınca incelenen amforaların orijinal olduğu tespit edildi.

Eserler bin 600 yıllık

Eserlerden bir tanesinin M.Ö. 4 veya 5. yüzyıla ait Mende amforalarına benzediği belirlendi. Amforalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik “Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulan eserler yine bu toprakların parçası olarak emin ellerde varlığını sürdürecektir” diye konuştu.