20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ankara’dan dünyaya barış çağrısı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ilk yabancı konuğu Papa Franciscus oldu. Ziyareti çok önemsediğini belirten Erdoğan, “Bölgemizde ve dünyada barış umutlarını çoğaltacak çok önemli bir adım. Bugün Ankara’da vücut bulan bu fotoğraf, hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır” dedi.

Zeynep TUĞRUL29 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ankara’dan dünyaya barış çağrısı

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Türkiye’ye geldi. Papa’nın Ankara’daki ilk durağı Anıtbakir oldu. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçen Papa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı.

Farklı düşünmüyoruz

Erdoğan, Papa Franciscus’u aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Erdoğan ve Papa, daha sonra başbaşa görüşmeye geçti. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede bölgede ve dünyadaki gelişmelerin ele alındığını belirten Erdoğan, “İnanıyorum ki bugün buradan vereceğimiz mesajlar, dünyadaki bu sıkıntılı süreci olumluya dönüştürmede çok büyük katkı sağlayacaktır. Zira yaptığımız görüşmede, farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok. Teröre, terörle mücadeleye bakışımız aynı. Paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı. Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması çok çok anlamlı” dedi. Papa Franciscus’un ziyaretini çok önemsediğini belirten Erdoğan, “Bölgemizde ve dünyada barış umutlarını çoğaltacak, çok önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye’den verilecek mesajlar, sadece Türkiye ve Vatikan’a değil tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde yankı bulacaktır” dedi.

İslamofobi tırmanıyor

Erdoğan şöyle devam etti: Bugün Ankara’da vücut bulan bu fotoğraf, hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır. Hristiyan ve İslam dünyasında, önyargıların büyüdüğüne şahit oluyoruz. Batı’da ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı tırmanıyor. Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının giderek arttığını görüyoruz. Medyanın, kimi siyasetçilerin Müslümanlara yönelik bu ayrımcı algıyı bilerek ya da bilmeyerek çoğalttıklarını da görüyoruz. Batı dünyasında, İslamı ve Müslümanları terörle özdeş hale getirmek gibi girişimlerin milyarlarca Müslümanı derinden incittiğini görüyoruz.”

Barış için cesaret şart

Papa Franciscus da, “Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Sağlam bir barış inşa etme çabasını sabırla ileri götürmemiz gerekiyor. Özellikle Ortadoğu çok uzun yıllardır kardeş katlinin yaşandığı savaşlara sahne oldu. Bir savaş sanki bir başka savaşı doğurmaktadır. Sanki savaşa ve şiddete verilebilecek yegane cevap, yeni bir savaş ya da başka bir şiddet eğilimine başvurmakmış gibi devam etmektedir. Bu yüzden bu barış yetersizliği nedeniyle daha ne kadar acı çekmek zorunda kalacak Ortadoğu. Durumun sanki daha iyiye gidebilmesi mümkün değilmiş gibi bu çatışmaların devam etmesine göz yummamalıyız. Tanrının yardımıyla barışı sağlamak için çabalama cesaretini her zaman içimizde hissedebiliriz ve hissetmeliyiz. Anlaşmazlıkları ve ayrımcılığı körükleyen köktendinciliğe ve mantık dışı korkulara karşı gelinmelidir” dedi.