24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Askeri destek de olabilir siyasi de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin IŞİD hedeflerini Suriye’de vurmasına ilişkin “Terör örgütlerine yönelik atılmış olan bu adımı olumlu karşılıyoruz” dedi. Erdoğan IŞİD’e karşı operasyonda siyasi, askeri ve lojistik destek sağlayabileceklerini ifade etti.

24 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Askeri destek de olabilir siyasi de

BM İklim Zirvesi’ndeki konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’deki terör hedeflerine yönelik operasyonlara olumlu yaklaştıklarını söyledi. Erdoğan, “Henüz gelen bilgiler çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu net bilgileri ulaşmış değil. Bunlar Sayın Obama’nın konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı” dedi.

Ara verilirse yanlış olur

Bölgedeki terör örgütlerine karşı atılan bu adıma Türkiye’nin de olumlu yaklaştığını söyleyen Erdoğan “Bunun bir kere olup ardından ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir ve özellikle bölgedeki terörle mücadelede bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesinin de gereğine inanıyorum” dedi.

Türkiye’nin IŞİD’e karşı operasyonda katkısını Obama ile görüştüklerini dile getiren Erdoğan, “Görüşmeye de devam edeceğiz. Terörle mücadelede tabii ki biz de üzerimize düşen şekilde adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra hükümetimizle de bu görüşmeleri yapacağız. Alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Uçuşa yasak bölge önemli

Bu desteğin askeri operasyonu da kapsayıp kapsamadığına ilişkin soru üzerine de Erdoğan, “Arkadaşlar, her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi...” karşılığını verdi. Erdoğan, “Obama ile görüşme planınız var mı?” sorusu üzerine “Dışişleri bakanım sayın Kerry ile, bizim yine sayın Obama’nın başkanlığında yapılacak olan toplantıya katılmak suretiyle oralarda düşüncelerimizi kendilerine anlatacağız” diye konuştu. Erdoğan, tampon bölgeyle ilgili de şunları söyledi: “Buna gözü kapalı bakmayalım, bu bir vakıa. Söyledim, no fly zone (uçuşa yasak bölge) önemli. İki, Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü bir buçuk milyon insan şu anda bizde. Bunun meydana getirdiği sosyolojiik bir olumsuz gelişme var. Bunun giderilmesi lazım. İşin üçüncü boyutu var: Bölücü terör örgütleriyle mücadele. Bunu aynı şekilde kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Bu çerçevede Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiririz.”