19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Askeri HSYK geliyor

Askeri yargıda büyük değişiklikler öngören tasarı Meclis'e sunuldu. Tasarı ile birlikte HSYK benzeri bir kurul askeri yargı için de oluşturulacak. 4 üyesi olması öngörülen kurulun başkanlığını Milli Savunma Bakanı yapacak.

21 Aralık 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Askeri HSYK geliyor

ASKERİ HSYK KURULUYOR

Tasarıyla askeri hakimlerin mesleğe kabulü, atanması, birinci sınıfa ayrılması, disiplin cezaları gibi konulardaki belirsizliğin giderilmesi için bir Askeri Hakimler Kurulu oluşturulması öngörülüyor. Başkanlığını Milli Savunma Bakanı'nın yapacağı  kurul 4 üyeden oluşacak. Üyeleri birinci sınıf askeri hakimler arasından Bakanın tavsiyesiyle Başbakan atayacak. Halen askeri hakimlerin birinci sınıfa ayrılanlar da dahil olmak üzere Askeri Hakimler Kurulu 1. sınıfa ayırma işlemini sil baştan yeniden yapacak. 

ASKERİ HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI KALKIYOR

Tasarıyla, görevde bulunan askeri hakimlerin birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma tarihleri kazanılmış hak ve statüleri geriye götürülmeksizin ve geçmişe yönelik mali hak ve yükümlülükler doğurmaksızın yeniden belirleneceği hüküm altına alınıyor. 
Tasarı yasalaşırsa, askeri hakim yardımcılığı ile yardımcı askeri savcılık unvanları kaldırılacak. Ayrıca askeri hakim ve savcılar, yargılama işlemleri dışında Savunma Bakanı gözetimine bırakılacak.

Tasarı, askeri personele hükmün açıklanmasının ertelenmesi imkanı da getiriyor. Buna göre 6 aydan fazla ceza almayan askerlerin cezalarında hakim hükmün açıklanmasını erteleyebilecek. 

Makul şüpheli askerlerde aranacak 

Tasarının yasalaşması durumunda 'makul şüphe' aramaları askeri personeli de kapsayacak. Buna göre, tehlike veya suç işlenmesinin önlenmesi için mahkeme kararının gecikebileceği hallerde, birlik komutanı veya kurum amiri veya askeri hakim sınıfı adli müşavirin yazılı emri ile, askeri hakim hariç, asker kişilerin üstü, araçları ve özel eşyaları aranabilecek.