25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Avrupa ne heykeli veriyor ne suçluyu

Ceyhan’dan çalınan Hekate’nin Avusturya’ya kaçırıldığı ortaya çıktı. Türkiye, Viyana’dan heykelin Almanya’dan kaçakçının iadesini istedi. Ancak Avrupa heykeli de kaçakçıyı da vermedi.

TAHİR ALPEREN ANKARA18 Ekim 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Avrupa ne heykeli veriyor ne suçluyu

Adana’nın Ceyhan İlçesinde bulunan Sirkeli Höyüğü’nden 1996 yılında kaçırılan bronz ‘Üçlü Hekate’ heykeli yılan hikâyesine döndü. Kaçırıldıktan sonra Avusturya’da bulunan Dorotheum Müzesi’nde 58 bin Euro’ya satışa sunulması üzerine Viyana’daki Türk Kültür Danışmanlığı devreye girdi. Heykelin Türkiye’nin milli varlıkları arasında önemli bir yer tuttuğunu ve bu şekilde satışa sunulmasının mümkün olmayacağının bildirilmesi üzerine satışı durduruldu. Satışının durdurulmasının ardından Viyana’da konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan Türk yetkililerin açtıkları dava da sonuçsuz kalınca Türk İnterpol’u devreye girdi. Uzun süren takiplerin ardından İlginç detaylara rastlandı. Elde edilen bilgilere göre heykeli Bingöllü bir Türk vatandaşı olan Mehmet T’nin kaçırdığı ortaya çıktı.

Türkiye 10 yıldır takip ediyor

Mehmet T’nin heykelin satışı için Alman bir koleksiyoncuyla anlaştığı ve onun aracılığıyla heykelin satışını gerçekleştirmek istediği öne sürüldü. Hukuki sürecin sona ermesinin ardından heykelin iadesi gerçekleşmezken, uyuşturucudan sabıkası bulunan Mehmet T’nin de yaklaşık 10 yıldır Türk İnterpolu tarafından takip edildiği, Adalet Bakanlığı’na da gerekli tüm bilgilerin ulaştırıldığı, Almanya’dan iadesinin gerçekleşebilmesi için her türlü girişimin başlatıldığı öğrenildi.

Ancak ne Avusturya heykeli verdi, ne de Almanya Türk kaçakçıyı iade etti. 46 cm. yüksekliğindeki heykel, yüzde 90’ı Türkiye’de yüzde 10’u ise Suriye sınırları içerisinde bulunan ender kültür varlıklarına ait bir parça olarak da biliniyor.