20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mehmet Kaplan: Avrupa’daki İslamofobi gençleri IŞİD’e itiyor

İsveç hükümetinde Bakan olan Mehmet Kaplan, IŞİD’e katılımların önemli sebeplerinden birinin, Avrupa’daki İslamofobi olduğunu, devletlerin camilere yardım ederek bunu aşabileceğini belirtti.

ERDİNÇ AKKOYUNLU12 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mehmet Kaplan: Avrupa’daki İslamofobi gençleri IŞİD’e itiyor

İsveç’te yeni kurulan hükümette Şehircilik ve İskan Bakanı olan Gaziantep doğumlu 43 yaşındaki Türk siyasetçi Mehmet Kaplan, STAR’a konuştu. Mavi Marmara filosuyla Gazze’ye de giden Bakan Kaplan, IŞİD’e katılımlarda Avrupa’daki İslamofobi’nin etkili olduğunu söyledi. Çözüm olarak da Avrupa’da gençlik merkezi olarak kullanılan camilere yeniden devlet desteğini gösterdi. 2 dönem milletvekilliği yaptığını, son olarak ise belediye başkanlığı düşünürken bakanlık teklifi aldığını söyleyen Kaplan, ilk yapacağı için İsveç’in konut sorununu halletmek olacağını söyledi.

Gençlere ümit verilmeli

Kaplan bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile de konuştuğunu belirtti.  Bir Avrupalı bakan olarak IŞİD’e Avrupa’dan katılımları da değerlendiren Bakan Kaplan, “Avrupa’da gençlerin kendilerini yerleşik hissedebilmeleri gerekir. Onlara, çalışmalar sağlamak. Onların işlerini kolaylaştırmak. Camileri güçlendirmek. Camilere olan yardım kısıtlanıyor. Camiler STK’lar olarak birçok ciddi iş yapabilecek kapasitede gruplar. Lokal sorunu var. Faaliyet yaparken daha önceden belediyeler yardım ediyordu cami derneklerine, bugün o yardımlarda kısıtlamalar var. Bunu düzenlemek lazım” dedi .   

Filistin elbet özgür olacak
 
Mavi Marmara filosu ile Gazze’ye gittiğini ve katliama tanık olduğunu da anlatan Mehmet Kaplan, hükümetlerinin Filistin’i tanıyacağını belirterek, “Başbakan’ın hükümet beyannamesinde okuduğu gibi İsveç, Filistin’i tanıyacak. İsrail ve ABD gibi bu durumu sorun olarak görenlerden tepki geldi. İsveç’in de AB’nin önemli ülkelerinden biri olarak tanıması doğaldır. İşgal altında olan topraklar inşallah azad olacaklar, doğu Kudüs da Filistin’in başkenti olacak. Hükümet olarak yardımcı olacağız. Tanıma süreci başlatıldı. Hükümet olarak da en kısa zamanda imzamızı atacağız. Pozitif rol oynayacak ülkeler arasında Türkiye de var. Fransa şimdiden yeşil ışık yakmak üzere görünüyor. O tanıyınca gerisi gelir. İsrail de mecburen barış anlaşması için masayaoturacaktır” dedi.