27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Ayasofya'da Çan kulesi minare olarak kullanılacak

Trabzon'da camiye dönüştürülmesi düşünülen Ayasofya'da geçmişte minare olarak kullanılan çan kulesi, ezan için hoparlör takılıp yeniden minare olarak kullanılacak

15 Nisan 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
 Ayasofya'da Çan kulesi minare olarak kullanılacak
Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre Kültür Bakanlığınca müze olarak kullanılan Trabzon'daki Ayasofya'nın, mahkeme kararı ile mülk sahibi konumundaki Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrinin kararlaştırıldığını anımsattı.

Geçmişte cami olarak kullanılan Ayasofya'nın cami dışında bir amaçla kullanılmasının mümkün olmadığını söyleyen Yıldırımhan, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Ayasofya'nın cami olarak kullanılması için yapılacak düzenlemelerle ilgili proje hazırlayıp Anıtlar Kurulu'na sunacaklarını dile getiren Yıldırımhan, "Önümüzdeki günlerde projenin ihalesini yapacağız. Projeyi hazırlarken Ayasofya'nın cami olarak kullanıldığı dönemdeki resimleri inceleyeceğiz. O resimlerde Ayasofya'daki minber ve mihrabın yeri belli" dedi.

"Minber ve mihrabı olmayan cami olamayacağını" söyleyen Yıldırımhan, "Ayasofya'ya camiye dönüştürülmesi halinde geçici olarak minber ve mihrap konulabilir ancak kalıcı minber ve mihrap Anıtlar Kurulu kararı doğrultusunda yerleştirilecek" diye konuştu.

-Çan kulesi minare görevi görecek-

Yıldırımhan, Ayasofya'nın cami olduğu dönemde yakınındaki çan kulesinin minare görevi gördüğünü de söyleyerek, "Ayasofya'ya yeni bir minare yapmayacağız. Buranın orijinal minaresi çan kulesi olarak ifade edilen yer. Çan kulesi geçmişte minare olarak kullanılmış, camiye dönüştürülmesi halinde hoparlör takılarak yine minare olarak kullanılacak" ifadesini kullandı.

Mazhar Yıldırımhan, Ayasofya'daki freskleri de namaz saatlerinde açılır kapanır bir sistemle kapatmayı düşündüklerini ifade ederek, bu konuyla ilgili proje çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.