20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Aziz Kocaoğlu'na şok suçlama

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Engelsizmir' projesinin kendisine ait olduğunu iddia eden Empati Sakatlar Derneği Başkanı Murat Pekdilber, Aziz Kocaoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Pekdilber'e dönemin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi CHP'li Uğur Yelekli de destek verdi

30 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Aziz Kocaoğlu'na şok suçlama

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Engelsizmir" projesi davalık oldu. Kendisinin geliştirdiği projenin çalındığını iddia eden Empati Sakatlar Derneği Başkanı Murat Pekdilber, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Pekdilber'e dönemin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi CHP'li Uğur Yelekli de destek verdi. Pekdilber'in büyük haksızlığa uğradığını söyleyen Yelekli, Büyükşehir'in ortaya koyduğu projenin de tam bir fiyasko ile sonuçlandığını söyledi.


Başbakanlık Özürlüler İdaresi'nde 2005 yılında komisyon üyeliği yapan Empati Sakatlar Derneği Başkanı Murat Pekdilber, 2009-2010 yılları arasında "Engelsiz İzmir" projesini geliştirdi. Pekdilber, İzmir'in 30 ilçesindeki tüm mahalle muhtarlarıyla tek tek görüşerek engelli vatandaşların sayısı ve engellerinin niteliği hakkında detaylı bilgi topladı. 

"SEÇİM VAR, SUS" DEDİLER 
Engellilerin sorun yaşadığı cadde ve sokakların da haritasını çıkaran Pekdilber, "engelsizizmir.com" adlı bir internet sitesi de kurdu. Yola çıkarken amacının kendisi gibi engelli olan vatandaşların hayatını kolaylaştırmak olduğunu dile getiren Pekdilber, geliştirdiği projeyi makamında Başkan Kocaoğlu ile de paylaştı.

Kocaoğlu'nun projeyi çok beğendiğini ve kendisini dönemin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Özel'e yönlendirdiğini ifade eden Pekdilber, Özel'in kendisine "Bunun için bütçe çıkaralım ve sonuçtan seni haberdar edelim" dediğini kaydetti. Ancak, kendisine o günden sonra dönüş yapılmadığını söyleyen Pekdilber, en son 2012 yılında bir otelde Büyükşehir öncülüğünde kendisine ait projenin sunumunun yapıldığını öğrendiğini dile getirdi. Büyük şok yaşadığını ifade eden Pekdilber, toplantıya müdahale ederek sunuma itiraz etmek istediğini kaydetti. Pekdilber, bu sırada dönemin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Uğur Yelekli'nin kendisini ikna etmesiyle bu girişimden vazgeçtiğini söyledi. 

"SADECE ŞOV YAPIYORLAR" 
Projenin o günden sonra eksik olarak hayata geçirildiğini gören Pekdilber, kendisine iade-i itibar yapılmasını beklediğini dile getirdi. Pekdilber, "Beni 'CHP oy kaybetmesin. Sakın sesini çıkarma. Seçimleri atlatalım sana iade-i itibar yapacağız' dediler. Ama seçim bitti ben yine unutuldum. Bu yüzden Kocaoğlu hakkında suç duyurusunda bulundum" diye konuştu. 

Projenin kendisine ait olduğunu gösteren delilleri de savcılığa sunduğunu belirten Pekdilber, "Şu anda Büyükşehir, kentteki engelliler ile ilgili hiçbir şey yapmıyor. Sadece şov yapıyor" dedi. İzmir'deki ulaşım sisteminden yolların durumuna ve istihdam alanlarına kadar belediyenin engelliler için yaptığı hiçbir şey olmadığını iddia eden Pekdilber, "Yollar, alt geçitler, otobüsler yeterli değil" dedi. Özellikle yeni aktarma sisteminin engellilerin hayatını kabusa çevirdiğini ifade eden Pekdilber, "Ama her yere Engelsizmir tabelası asarak şov yapmayı biliyorlar" diye konuştu. 

FİYASKO OLDU 
Karabağlar ve Büyükşehir Belediyesi eski Meclis üyesi CHP'li Uğur Yelekli de, "Bu projenin içinde engelli olmaması fiyaskodur. Bir engelli bu projeyi sunuyor ve onu safdışı bırakıp kendilerini ön plana çıkarıyorlar. Birileri, bu projeyle kendini pazarlamak için dünya masraf yaptırdı. Bu proje gerçek anlamda hayata geçmiş olsaydı doğru bir şey olurdu. Hiçbir zaman engellinin derdini dinlemeyen adamlar, bu işe soyunduysa tabii ki başarısızlık olur, tabii ki fiyasko olur. Engellileri iyi tanıyan ve onların sorunlarının çözümü için 10 yıldır koşturduğum halde beni bile yok saydılar" dedi.

Kaynak: TOLGA TEKİN / Yeni Asır